Сточарима из Војводине 65 милиона динара

Пољопривредници из Војводине, њих 60, потписли су јуче уговоре у Скупштини АПВ ради добијања новчаних подстицаја за опремање сточарских фарми и за увођење ЕУ стандарда у објекте у којима се производи и прерађује месо и млеко, укупне вредности од 65 милиона динара.
Vuk Radojevic/Pokrajina
Фото: Покрајинска влада

Већина – њих 48 од 60 – припадају категорији пољопривредника који су додатно финансијски подржани, а то су: млађи од 40 година, жене носиоци пољпривредних газдинстава и пољопривредници који раде у отежаним условима рада. – Од 42 уговора, 16 се односи на опремање свињарских фарми, 15 на опремање говедарских, шест на опремање живинарских и пет уговора је за опрему, припреме руковања и дистрибуције сточарске хране, чија укупна вредност инвестиција износи 64.137.974 динара, при чему је учешће Секретаријата 35 милиона динара – казао је покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић.

Он је изразио наду да ће мера допринети побољшању квалитета меса и млека, као и повећању сточног фонда.

– На  тај начин створиће се услови да пољопривредници на тржиште изнесу квалитетан производ или полупроизвод, и тиме буду конкурентнији, што треба да доведе до њиховог економског оснаживања – подвукао је Радојевић.


Европски стандарди

Уговоре о додели подстицајних средстава за увођење ЕУ стандарда у објекте у којима се производи и прерађује месо и млеко потписало је 18 корисника. Десет уговора је за адаптацију објеката и набавку нове опреме у области производње млека, а осам за адаптацију објеката и набавку нове опреме у области производње меса. Укупна вредност инвестиције је 57.460.745 динара, при чему учешће Секретаријата износи 30.000.000. динара.


Млада Наталија Челик из Степановићева почела је да се бави козарством, у чему има подршку родитеља. За сада има 25 коза расе француска алпина, а има и подмладак па ће од нареде године имати дупло стадо.

– У козарству се бавим прерадом млека у сир – килограм козјег сира је скупљи него крављи, кошта од 700 до 1.000 динара и продам га у Новом Саду – испричала је Наталија Челик.

Конкурисала је, каже, за увођења стандарада за прераду млека.  Наводи да дневно добије око 20 литара млека и када га усири, сваки дан има десет килограма сира за продају.

Предраг Антуновић из Вајске конкурисао је за саће за расхлађивање живинарске фарме, што кошта око 400.000 динара. Он гаји у турнусу 5.000 пилића, а годишње између 25.000 и 30.000.

– Чим их одхраним, после шест недеља, одмах их продајем, мало по Вајској, мало на камион. Килограм пилетине живе ваге стаје од 110 до 140 динара – каже Антуновић, сматрајући да би могао бити и скупљи, али је ипак нашао рачуницу у том бизнису јер да је нема, бавио би се другим послом.

Давид Мужлаи и Бачког Градишта има безмало 200 крава и у зависности од периода лактације, дневно помузе између 3.500 и 5.000 литара млека, које одмах оде у „Имлек”.

– Конкурисао сам за модернизацију музилиштва и за чиповање крава –каже Мужлаи. – Та инвестиција кошта седам милиона динара па ми је у интересу да добијем што више пара на овом конкурсу. Следећи корак у унапређивању сточарске фарме планирам да буде прерада млека.     

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести