Субвенције за говедарство, по грлу минимум 15.000 динара

БЕОГРАД: Субвенције за товно говедарство биће повећане са садашњих 10.000 динара по грлу на минимум 15.000 динара, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић, објашњавајући да таква одлука "има смисла" због скока цена килограма говеђег меса. 
Krave/A. Erski
Фото: Краве/А. Ерски

"Имамо тржишта Турске, отворили смо тржиште Кине, отварамо сад тржиште неких земаља на Блиском истоку, и да бисмо поспешили производњу говеда, која су важна и због стајњака и очувања пољо-земљишта, ми ћемо повећати за најмање 50 одсто субвенвције", каже Недимовић за РТС. 

Каже да не очекује негодовања будући да се неће повећавати давања по хектару која износе 4.000 динара. 

"Колико је јорган дугачак, толико ће и бити новца. Четири хиљаде динара остаје. Све друге мере повећавамо. Примера ради, за набавку опреме, механизације, противградних мрежа, система за наводњавање пре две године било је 500 милиона динара укупно, сад ће буџет за то бити око девет милијарди", истиче Недимовић. 

Давање по хектару углавном се, каже, претвори у потрошњу и нема користи за пољо-производњу. 

"Сад ћемо имати доста новца који ће бити намењен за изградњу складишних капацитета, за хладњаче, све оно што је потребно да сачувају своју робу и да је продају онда када она има добру цену", објашњава министар пољопривреде. 

Додаје да ће бити доста инвестиција у системе за одбрану од поплава, системе за наводњавање, аутоматску противградну заштиту, а биће набављен и ледоломац, каже Недимовић. 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести