Сунцокрет и кукуруз највише обећавају

За усеве на пољима на северну Баната, након усшног периода током пролаћа, према процени стручњака Пољопривредне стручне службе Кикинда, повољни услови за раст и развој већине јесењих ратарских култура, допринели су да се очекују солидни приноси, код сунцокрета, шећерне репе, соје и кукуруза чак изнад просека. 
kukuruz, Dnevnik/M. Mitrović
Фото: Dnevnik.rs

Стручњаци и пољопривредници су једнодушни у процени, да ће код суцокрета и кукуруза род бити изнад вишегодишњег просека, али да пролетос није било кашњења у ницању и неуједначеног ницања усева, род би био још бољи. 

Жетва сунцокрета је већ почела, па се род скида са парцела с раном сетвом и раним хибридима на лошијим теренима.

- Први резултате жетве сунцокрета која је почела пре седам дана су охрабрујући. Услед сушног периода у априлу и мају било је неуједначеног ницања, па ће због тога бити проблема током жетве, али ће приноси бити изнад просека – процењује саветодавац у ПШ Кикинда Зоран Симић. 

Фото: Dnevnik.rs

Кукуруз је у атару Кикинде најзаступљенији, на око 25.000 хектара, али и код његовог ницања било је кашњења на многим парцелама, тако да ће и берба почети касније. Берба раних сорти кукуруза почеће већ за десетак дана, а према процени др Бојана Митровића, оплемењивача кукуруза на новосадском Институту за ратарство и повртарство, очекује се рекордна година рода кукуруза на целој територији Србије.


Задовољни приносом, али не и откупном ценом

Први приноси сунцокрета на парцелама паора на северу Баната су од 1,5 до две тоне по хектару. Произвођачи су задовољни приносом, али не и откупном ценом. Пољопривредник Илија Бркић из Нових Козараца сматра да је цена од 28,6 динара по килограму, односно 220 евра по тони без ПДВ-а, далеко од реалне која би требала да буде 300 евра.

- Имам сунцокрет и шећерну репу, али од свих усева највише обећава кукуруз – каже Бркић.

Јанош Капитан из Мокрина констатује да је сезона необична и с великом количином падавина, а да је неуједначено ницање довело до проблема приликом жетве сунцокрета, па је принос шаролик, до 2,2 тоне по јутру.


– Тешко је већ сада дати неку прогнозу, али можемо свакако бити сигурни да ће приноси на већем делу засејаних површина, код оних произвођача који су применили све агротехничке мере, сигурно бити и до 15 тона по хектару и да ће сигурно доћи до максималног искоришћења генетичког потенцијала код одређених хибрида – рекао је Митровић на Данима поља у Кикинди, где су посетиоци могли да виде како се у овој сезони на огледним пољима показало више од 150 хибрида кукуруза, 75 хибрида сунцокрета, 32 шећерне репе и 27 сорти соје. 

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести