Три нове интернет странице за сремскомитровачке пољопривреднике

Агенција за рурални развој града Сремска Митровица недавно је у викенд-насељу Корушка, недалеко од Сусека, организовала презентацију три нове веб-странице регистрованих пољопривредних газдинстава из сремскомитровачког руралног подручја.
srem1
Фото:  Агенција за рурални развој града Сремска Митровица

Како је за „Дневник” објаснио директор Агенције Петар Самарџић, израдом тих презентација наставља се пракса те установе на изради интернет страница за пољопривредне произвођаче с територије града Сремска Митровица.

„Ове године одлучили смо се за једног пољопривредника који се бави пчеларством, односно производњом меда и производа од меда из Корушке“, рекао је Самарџић.

„Сајт је добила и предузетница из Кузмина која се заједно с породицом бави прерадом меса, као и Пољопривредно газдинство „Жилић” из Мартинаца, које се бави прерадом млека, односно производњом крављег сира.“

Интернет странице су, као и претходне године, израђене у сарадњи с Агроклубом, већ су функцији и нуде све потребне информације, повезене су с профилима на друштвеним мрежама и прилагођене таблетима и паметним телефонима. Пољопривредници их могу бесплатно користити годину, а након тога одлучују да ли ће наставити да га одржавају. Уколико се одлуче да задрже сајт, цена закупа интернет домена и одржавање странице износи 7.000 динара годишње.

Произвођач меда и производа од меда Драган Мајкић истиче да му је интернет страница добродошла јер је корисна за промоцију његових производа.

„Сада цела Србија, али и много шире, зна за моју пчеларску радњу и производе“, прича Мајкић.

„Тим послом бавим се пет година, имам 120 пчелињих друштава, али планирам повећање. Имам и апи-комору која је већ имала велики број корисника, који долазе на Корушку да се инхалирају ваздухом из кошница јер је то добро за лечење разних респираторних обољења, а нарочито помаже код астме и бронхитиса.“ 

За пољопривредно газдинство „Жилић”, истиче Александар Жилић,  интернет може проширити продајну мрежу јер је су сада далеко видљивији.

Фото:  Агенција за рурални развој града Сремска Митровица


Допринос афирмацији легалне производње

„На тај начин доприноси се афирмацији и популарисању легалне прерађивачке делатности, која у пољопривреди увек обезбеђује и додатну вредност. Ове године су у фокусу прерада меса и млека и до краја године планирамо још једну акцију, односно реализацију конкурса да бисмо обезбедили подстицајна средства за прерађивачке меса и млека, али и у области маркетинга“, каже Самарџић.


„На породичном пољопривредном домаћинству производимо различите врсте сира: домаћи тврди, тврди димљени, тврди с паприком, слатки млади у кришки, ситни кисели сир и домаћу фету“, казао је Жилић.

„До сада су нам најбоља реклама били купци, а производе углавном продајемо мештанима нашег села, у Сремској Митровици, Лаћарку, Кузмину. Надамо се да ћемо, уз погодности које интернет нуди, проширити продајну мрежу.“

Прерада меса „Тодошковић”, по речима Маријане Тодошковић, скоро је регистрована иако је реч о породичној фирми која се већ неколико деценија бави производњом кулена.

„Реч је о породичној фирми, а производња кулена дуга је 60 година“, објаснила је Маријана Тодошковић.

„Интернет страница ће нам помоћи да имамо више купаца и да, осим продаје на кућном прагу, можемо да своје производе – кулен, кобасице, сланину, печеницу, израђене по традиционалном рецепту, продајемо и путем интернета.“

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести