Трихинелоза у Старим Бановцима - предузете све мере 

БЕОГРАД: Ветеринарска инспекција је спровела ванредни инспекцијски надзор у Старим Бановцима код свих особа и субјеката за које је од Центра за контролу и превенцију болести добила обавештење да су могући извори трихинелозе и предузела све потребне мере, а против одговорних особа ће бити поднета и пријава надлежном тужилаштву.
Preradjevine, trihinela/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић

Ванредни инспекцијски надзор спроведен је одмах по добијању поменутог обавештења да се код седам особа сумња на зараженост трихинелом спиралис (trichinella), а током истраге је утврђено да свињско месо које је могући извор болести, потиче од свиња са породичног газдинства из Старих Бановаца.

Животиње су заклане на непрописан начин у објекту месаре Дарка Дражете из Старих Бановаца који, иначе, није одобрен у Управи за ветерину за делатност клања животиња, саопштило је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Из тих разлога је повучено из промета и упућено на нешкодљиво уклањање око 80 килограма прерађевина од меса, а узорци су такође послати у лабораторију ради прегледа методом вештачке дигестије.

На основу приспелих резултата лабораторијских анализа, утврђено је да је месо узорковано на газдинству из Старих Бановаца (млевено месо, кобасице) позитивно на присуство ларви Trichinellae spiralis, а у току дана се очекују и резултати осталих узорака. 

Ветеринарска инспекција ће против одговорних особа за ово дело, а у складу са овлашћењима, поднети пријаву надлежном тужилаштву за кривично дело из члана 256. КЗРС - стављање у промет шкодљивих намирница, као и пријаву надлежном прекршајном суду због обављања нерегистроване делатности (у складу са Законом о инспекцијском надзору).

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управа за ветерину, овом приликом, још једном апеловали на потрошаче да месо и производе од меса купују искључиво у одобреним објектима.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести