У 2020. субвенције и винарима, омогућене еПријаве банкама

БЕОГРАД: Произвођачи алкохолних пића у Србији, међу којима су и винари, од ове године први пут ће моћи да користе и подстицаје намењене за почетнике у бизнису и за развојне пројекте, док ће потенцијални корисници средстава за куповину опреме моћи електронски да се пријаве код пословних банака које ће бити одбарене за партнере државе у спровођењу тог програма.
grozdje vinograd
Фото: pixabay.com

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановића је рекао да је у буџету Министарства ове године опредељено укупно три милијарде динара за три програма - за почетнике у бзинусу, за развојне пројекте и за набавку опреме.

Најавио је да ће крајем фебруара бити раписан позив за коришћење средстава за набавку опреме, јер претходно треба да се изаберу пословне банке и лизинг компаније које ће бити партнери државе у спроводњу програма за набавку опреме, за који је ове године опредељено две милијарде динара.

Стевановић је рекао да ће услови за кредитирање остати исти, и да подразумевају 25 одсто гранта, пет осто учешћа самог инвеститора, док је 70 одсто учешће кредита који се обезбеђује преко пословне банке.

Новина овог програма од ове године је и, како је навео, могућност да потенцијални корисник подршке за куповину опреме уопште и не оде у банку, а да добије право на подстицај.

Све је електронски увезано. Постојаће електронска апликација коју ће из своје собе моћи привредник да пошаље банци. Од тог тренутка банка и Министарство и све надлежне државне службе и институције које су сада електронски умрежене преузимају део својих обавезе и послова и сви неопходни подаци које треба да обради банка биће на располагању банци, објаснио је Стевановић.

Банка ће, додаје, потом завршити њихову обраду и електронским путем обавестити потенцијалног корисника средстава да ли је остварио право на кредит или није.

Стевановић је рекао да су програми за почетнике у бизнису и за развојне пројекте од ове године укључили први пут и индустрију алкохола.

Овај програм смо додатно релаксирали тиме што смо неке прерађивачке индустрије које до сада нису биле, укључимо, попут индустрије алкохола. Знамо да је вино почело да буде препознатљиво у Србији, да се ова грана индустрије развија. За такав вид делатности ћемо такође омогућити повлачење средства кроз ове програме, рекао је Стевановић.

Прецизирао је да ће ове године за програм субвенција намењених за почетнике у бизнису бити око 200 милиона динара.

Међу условима за коришћење тих подстицаја је да фирма послује до две године, рочност отплате је пет година, уз годину дана грејс периода, док је учешће бесповратних средстава у укупном кредиту у износу од 30 одсто, односно 40 одсто за предузећа у нанеразвијеним општинама.

Биће настављен и програм за подстицање предузетништва кроз развојне пројекте за које је опредељено 850 милиона динара, а од ове године, каже Стевановић, поред малих и средних предузећа, средства могу да користе и велика предузећа.

Услови за добијање тих субвенција нису се мењали, па је тако предвиђено 20 одсто бесповратних средства у локалним самоуправама које су у прве три групе развијености, док је за четврту групу развијености предвиђено 30 одсто бесповратних средстава.

Рок отплате кредита је 10 година, уз годину дана грејс периода, каматне стопе на банкарску гаранцију су један одсто, а на остале видове обезбеђења су два процента.

Стевановић је рекао да ће позив за коришћење подршке из тог програма бити објављен ускоро и позвао привреднике да користе механизме и инструменте које им нуди држава, а за које каже да су дали велике резултате у претходној години.

За три програма подстицаја, који се односе на набавку опреме, развојне пројекте и за почетнике у бизнису Стевановић каже да су дали добре ефекте и најавио да ће програм подршке за мала и средња предузећа који се спроводи у Србији бити пресликан и на Републику Српску, по сличном моделу који тек треба да буде прецизиран.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести