У Кину ће прво јагњетина, а потом свињско и говеђе месо

БЕОГРАД: Први производ који ће бити извезен из Србије у Кину биће јагњеће месо, затим говеђе, па свињско месо, а онда млеко и производи од млека, изјавио је министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић  
meso
Фото: Dnevnik arhiva

Он је, гостујући на РТС-у, казао да ће и сува шљива бити међу првима на листи производа за извоз у Кину, а да је са кинеским партнерима направљен договор и за извоз кукуруза и шећерне репе.

Питање је недеље и месеци када ће то бити могуће, нагласио је Недимовић, додавши да очекује да 2018. Србија има озбиљан бизнис са Кином, која је како је истакао, огромно тржиште.

Према његовим речима да би се привукли кинески инвеститори неопходно је да буду усаглашени и ветеринарско-санитарни сертификати две земље, а то је постигнуто потписивањем Меморандума о разумевању о сарадњи у области давања гаранција за безбедност прехрамбених производа намењених за увоз и извоз, са кинеским партнерима.

Према његовим речима, до сада је око 20 компанија из Србије аплицирало за сертификате за извоз у Кину из различитих области, од којих су већ три компаније већ добиле сертификате за месо.

Како је додао, држава се определила да развија сточни фонд, а да би дошло до повећања производње треба да постоји тржиште и добра цена и држава већ даје субвенције за сточарску производњу.

Након састанка председника Србије Томислава Николића и министра у кинеској Генералној управи за контролу квалитета Џи Шупинга саопштено је да је Кина заинтересована за увоз 500.000 тона говеђег меса годишње, а Србија је спремна да испуни све услове које захтевају кинески стандарди како би реализација тог посла што пре почела.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести