У Москви уговорен извоз хране већи од 10 милиона евра

БЕОГРАД: Српске компаније прехрамбеног сектора договориле су, на Међународном сајму прехране у Москви, нове извозне послове вредне више од 10 милиона евра. 
Srbija Moskva izvoz hrane/Tanjug
Фото: Tanjug

Потписана су и три уговора, а ових дана биће реализоване прве испоруке робе из Србије на руско тржиште, саопштено је из Привредне коморе Србије.

Руски пословни партнери заинтересовани су за српско свеже и прерађено воће и поврће, месне прерађевине, млечне производе, сокове, додатке у прехрани (глутен, декстрин), као и инвестирање у производњу воћа и поврћа у Србији с циљем извоза у Русију и на друга тржишта.

Улагања у нове засаде у Србији и стални раст приноса утицаће на проширење капацитета производње, већу запосленост и квантитативно повећање извоза воћа и поврћа у Руску Федерацију. Српски извозници воћа и поврћа очекују постизање договора надлежних институција Србије и Русије у вези са сертификацијом производа за руско тржиште.

Квалитет српских производа је неспоран, пружа додату вредност и конкурентну предност у односу на осталу понуду, став је руских посетилаца Сајма и будућих купаца српских производа.

ПКС и Развојна агенција Србије, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији, организовали су од 17. до 20. септембра традиционално представљање производних програма и извозне понуде 13 српских компанија на WorldFood Moscow - једној од најзначајнијих сајамских манифестација у Руској Федерацији и региону Заједнице независних држава.

Ове године је на сајму у Москви 1.600 излагача из 62 земље, окупљене у 44 национална павиљона, представило своју понуду на 53.000 метара квадратних.

Учесници на националном штанду Србије били су: Југпром Лесковац, Агропром Горњи Таванкут, Миракс Аграр Београд, Ћирић Агро Тител, ПИК Јужни Банат Бела Црква, Флора Интернационал Бечеј, Генеза Кањижа, Фиделинка Скроб Суботица, Еуро Фриго Пожега, ИТН Група Београд, Златиборац Мачкат, Стојановић Фарм Нови Сад, ПДМ Агро Фрут Пударци.

Трговинска размена Србије и Русије у првој половини 2018. године бележи позитивна кретања - извоз у Руску Федерацију износио је 546,6 милиона долара, што је 16,17 одсто више него у истом периоду претходне године.

Што се прехрамбених производа тиче, у првој половини године највише смо извозили свеже јабуке (56 милиона долара), сир (18,8 милиона долара), јагоде (17,7 милиона долара), остало смрзнуто воће (11,5 милиона долара), трешње и вишње (8,3 милиона долара), брескве и нектарине (7,8 милиона долара), вина (пет милиона долара), малине, чоколаде и вафле (3,4 милиона долара), купине (3,4 милиона долара), смрзнуту боранију (2,4 милиона долара), сокове (2,2 милиона долара) и брусницу (два милиона долара).

Руска Федерација је трећи трговински партнер Србије.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести