У пола године формирано више од 180 задруга

БЕОГРАД: У Београду је данас потписано седам нових уговора за доделу бесповратних средстава Владе Србије чиме је заокружен први циклус доделе средстава намењених задругама, а новац је додељен у оквиру пројекта "500 задруга у 500 села", саопштено је из владе.
zadruga kovilj
Фото: Dnevnik, arhiva

Пројекат је сео програма спровођења мера равномерног регионалног развоја Србије, а министар без портфеља задужен за регионални развој и координацију Милан Кркобабић каже да је 2017. година била историјска за задругарство Србије.

Уз подршку Одбора за село САНУ и Задружних савеза Србије и Војводине у претходих пола године формиране су чак 182 нове задруге, колико је основано у претходних пет година. 

Укупан износ додељених средстава из тог програма у 2017. години је око 200 милиона динара, чиме је потпомогнут рад више од 20 задруга у Србији, а министар је нагласио како ће средства која држава издваја за ову намену бити четири пута већа наредне године.

"Идеја је да квантитет прерасте у квалитет, повезивањем појединачних специјализованих задруга по хоризонтали, у сложене системе који би се бавили и научно-истраживачким радом, контролом квалитета, извозом и тако представљали озбиљне привредне субјекте", рекао је Кркобабић. 

Уговоре су, заједно са председницима општина којима припадају, потписале постојеће З З „Голубац" из Голупца, З З „Агро Еко Воће" из Ариља, З З „Модош" из Сечња, З З „Агродунав" из Оџака, З З „ Еуро Дуо Калем" из Лазаревца код Крушевца и две новоосноване З З „К и С 2017" из Церовца и З З „Профортун" из Кисача.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести