У протеклих 15 лета за комасацију издвојено око милијарду и по динара

Наша пољопривреда одликује се и малим парцелама на којима се одвија земљорадња, пошто пољопривредници као власници у поседу имају по више малих њива које обрађују.
oranice, dnevnik
Фото: Dnevnik, ilustracija

У већини случајева до ораница тешко стижу јер многе немају никакав пут па им расцепкане и неприступачне њиве отежавају обраду и повећавају трошкове производње.

Зато сваки нови поступак комасација доноси вишеструку корист за власнике земљишта и за локалне самоуправе. Наиме, у поступку комасације пољоприведници не могу добити земљу која је удаљена више од оне где је била пре комасације, као ни лошијег квалитета. Могу добити само земљу ближе насељу и на мањем броју парцела, која је истог или приближно истог квалитета.

Предност комасације најбоље се може видети на примеру Ботоша, где је комасација лане завршена и где су пољопривредници на новим њивама већ  остварили прву економску годину.

– Просечна величина парцеле у катастарској општини Ботош пре комасација била је 1,3 хектар, а сада је мало више од 2,9 – каже члан Комисије за поступак комацасије у Ботошу Срђан Краиновић. – Пре комасације било је 5.087 парцела, а после комасације их је 2.306. У поступку комасације било је око 1.000 учесника, који су располагали са 6.986 хектара, односно 850 власника и 150 сувласника њива. Из тих података види се да поступком комасације не долази само до укрупњавања пољопривредних парцела већ се и значајно смањује број парцела у атару па се истовремено решавају и имовинскоправни односи, добијају се нови дигитални подаци премера, стварају се услови за комплексно уређење атара – отварају се нови атарски путеви и канали, затварају се непотребни, остављају се површине за подизање пољозаштитних појасева, обезбеђују се површине за новопланиране саобраћајнице...

Покрајински секретаријат од 2003. додељују бесповратно новац за комасације па је тако од те године у 34 катастарске општине закључено уговора за поступака комасације на око 157.000 хектара 
(Александар Матић)

– Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство од 2003. године додељују бесповратно новац за комасације па је тако од те године у 34 катастарске општине, у 19 јединица локалне самоуправе у Војводини закључено уговора за поступак комасације на око 157.000 хектара – каже Александар Матић из тог секретаријата. – Од 2003. године до данас за послове комасације Секретаријат је обезбедио 670 милиона динара, а укупна вредност посла, који су заједнички финасирали Секретаријат и локалне самоуправе, износи око 1,41 милијарду динара. Важно је напоменути да Покрајински секретаријат за пољопривреду, на основу расписаних конкурса и поднетих пријава, закључује уговоре с јединицама локалних самоуправа. Самим тим, подаци којима располаже односе се искључиво на поступке комасације којје је суфинансирао Секретаријат. Локалне самоуправе су те које одређују на којем подручју ће се радити комасација, да ли на целом катастарском подручју општине или пак само у делу. Зато планирање и започињање нових поступака комасације зависи само од општина и градова, који праве програме комасације, потом их усвајају на скупштинама и напослетку траже сагласност од Министарство пољопривреде.

У Надаљу поступак комасација тек треба да почне. Земља се налази на потесу између Бачког Градишта и Чуруга и у поступку комасације биће 206 учесника који расплажу с 222 хектара. Просечна величина оранице, наводе у општини Сробран, креће се од пола јутра до јутра. Комасација тек треба да крене и у Дебељачи (општина Ковачица) и у оба места с општинама је Секретаријат закључио уговоре о суфинансирању поступка комасације.


Комасација дуга три године 

Поступак комасације спроводи комисија за комасацију коју формира локална самоуправа. Комисију чини седам чланова и седам њихових заменика. Председник комисије за комасацију је правник с положеним правосудним испитом. Потребан период за обављање посла комасације је три године. Геодетско-техничке послове спроводи геодетска организација коју кроз поступак јавне набавке изабере локална самоуправа на чијој територији се спроводи поступак комасације.


У средишњој фази послови су у осам катастарских општина (Баранда, Раденковић, Манђелос, Банатско Карађорђево, Визић, Јазак–Село, Ботош и Купусина), и то на 30.770 хектара.

У 12 катастарских општина комасација је у почетној фази (Плочица, Скореновац, Моровић, Уљма, Избиште, Влајковац, Нештин, Вогањ, Чока, Шашинци, Сонта и Глогоњ) на површини од 69.278 хектара.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести