У Срему успешно завршено расађивање дувана

На подручју Срема и Мачве, где је највише у нашој земљи заступљен узгој дувана типа „вирџинија”, успешно је завршено расађивање усева.
д
Фото: Приватна архива

Уговарање гајења дувана с произвођачима раде готово сви домаћи обрађивачи сировог дувана, а од дуванских индустрија које су у власништву иностраних компанија, домаћи дуван уговара и откупљује једино компанија „Јапан тобако интернешенел” (ЈТИ), у чијем власништву је фабрика у Сенти, а уједно је и највећи произвођач жутог листа у Србији. 

– У сусрет новој сезони, компанија ЈТИ уговорила је планирану количину дувана типа „вирyинија” на подручју Срема и Мачве с више од 200 произвођача, који су крајем априла почели расађивање дувана – каже менаyер производње и обраде сировог дувана у ЈТИ АД Сента Жељко Ананић. – Пролеће без већих падавина створило је услове за квалитетну припрему земљишта. Наши произвођачи расађују дуван с водом или га наводњавају након расађивања, чиме се надокнађује недостатак воде у земљишту. 

Компанија ЈТИ уговорила производњу жутог листа с више од 200 произвођача

Он је додао да у циљу добијања што квалитетнијег дувана и што већег приноса, компанија ЈТИ континуирано пружа подршку произвођачима с којима сарађује.

– Служба агрономије ЈТИ-ја на дневном нивоу саветује наше произвођаче, пружајући им подршку у свим фазама производње дувана. Као и ранијих година, подржавамо произвођаче набавком неопходних материјала и обезбеђивањем новчаног аванса. Када је реч о производњи дувана током ванредног стања, применили смо све мере заштите прописане од компаније и Владе Републике Србије, тако да је контрола производње обављена на највишем нивоу – нагласио је Ананић.

У атару Голубинаца и околних места, где је дуван најзаступљенији, произвођачи су расађивање дувана обавили у оптималном року до 20. маја, а на парцелама на којима је посао обављен раније, биљке су се добро примиле тако да је већ кренуло шпартање.

Драгомир Ковачевић је производњу засновао на уобичејена 23 хектара, спрам расположивих капацитета шест сушара.

– Не треба претеривати, човек некада треба да буде скроман и задовољан нормалним темпом рада и животом – каже Ковачевић. – Расад је ове сезоне изванредан, мало смо раније добили семе и све што је потребно, па је све испало прволигашки јер је стручна подршка и сарадња с фабриком ЈТИ из Сенте добра. Расађивање смо обавили у две етапе. Из једног пластеника прва етапа је била од 3. до 5. маја, после кише која је пала за празник, а преостали део посла смо завршили 14. маја. Ми нисмо расађивали с водом, али има произвођача који на садилицама имају уграђене депозиторе, доливаче воде, тако да биљке добију воду приликом расађивања, па је сигурније примање него без воде.


У Кукујевцима све по плану

Расад су на њиве на време изнели и произвођачи из Кукујеваца. Ненад Ћулибрк је „вирyинију” расадио на 25 хектара, па констатује да је у неколико наврата било благих киша тако да се расад примио.

– Већ смо обавили прво култивирање, међуредну одбраду, тако да почетак ове сезоне обећава, али је још исувише рано да се говори о приносима – наводи Ћулибрк. – Ванредно стање због епидемије није нас ометало у послу јер нам је било дозвољено да се крећемо и ван полицијског часа, тако да лично нисам имао проблема, а и све колеге које се баве дуваном су обавиле посао, тако да настављамо негу усева. Лањска сезона је била солидна, задовољни смо учинком.


Рајко Савић из Голубинаца је, у односу на претходне сезоне, увећао површине под дуваном с 31 катастарског јутра на 43.

– Повећавао сам површине под дуваном јер кад се добро ради и када су услови прецизирани код уговарања, све добро иде, могло се мало и појачати – испричао је Рајко Савић. – Деца расту па су и потребе веће, а навикли смо да се у производњи дувана мора доста радити, али и да се може обезбедити егзистенција породице. С обзиром на све околности, мало смо развлачили с расађивањем да не буде све ођедном па је садња с мањим паузама потрајала петнаестак дана. Код расађивања било је мало критично, али нисмо расађивали с водом, пошто сам одустао од монтирања неопходних уређаја на садилице. У међувремену је кишица пала у два-три наврата тако да се расад примио, крећем са шпартањем, а за недељу дана настављамо окопавање.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести