Укида се вакцинација свиња против класичне куге у новембру

СУБОТИЦА: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић најавио је данас укидање вакцинације свиња против класичне свињске куге средином наредног месеца, што је један од предуслова за извоз домаћег меса на тржиште ЕУ.
1
Фото: Dnevnik F. Bakic

Обилазећи фарме свиња у околини Суботице најавио је да ће и њихови узгајивачи од следеће године имати могућност дугорочног закупа државног земљишта.

Министар је обишао фарму Норберта Енгија у Шупљаку код Суботице, а теме разговора биле су субвенције, пише РТВ.

Недимовић најављује да ће, као и у случају фармера музних крава, и узгајивачи свиња од следеће године имати право вишегодишњег закупа државног земљишта, а за средину наредног месеца, најавио је укидање вакцинације против класичне куге свиња, што је предуслов за извоз за тржиште Европске уније.

"Дакле, имамо овде две ствари о којима се причало двадесет-тридесет година, а које смо реализовали у претходних шест месеци. То је прича о укидању вакцинације против класичне свињске куге и закуп државне земље на десет година, како би се очувао квалитет државног пољопривредног земљишта на првом месту" каже министар.

Недимовић наводи да је Кина велика шанса с обзиром на одличне цене и мањак меса на њиховом тржишту, а први корак ка отварању тог тржишта јесу контроле наших кланица од стране кинеских представника, које се очекују почетком наредне године.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести