Усеви у добром стању, припремити се за прихрану

ЈАГОДИНА: Озими усеви у Поморавском округу, засејани на око 18.000 хектара, највише пшеницом, захваљујући благој зими у добром су стању, оцењују стручњаци Пољопривредно стручне саветодавне службе (ПССС) у Јагодини.
njiva
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Није било екстремно ниских температура које су дуго трајале, измрзавања, ледене коре па се развијају и они усеви - пшеница, тритикале, јечам, који због суше јесенас нису засејани у оптималном року.

Саветодавац за ратарство у ПС С С Миланка Миладиновић, подсећа пољопривреднике да је време да се припреме за прихрану усева азотним ђубривима, како би их опоравили после зимског мировања.

Предност у прихрани треба дати усевима који су раније посејани, усевима где није примењено предсетвено ђубрење, где је за сетву употребљено декларисано семе и тамо где је предусев био сунцокрет, рекла је Миладиновић.

С прихраном треба почети око половине фебруара и за прихрањивање је потребно 60 до 100 килограма чистог азота, прецизирала је Миладиновић и истакла да на "киселим земљиштима треба користити ђубриво КАН".

Миладиновић је додала да се "оптимална доза ђубрива коригује према захтеву сорте, густини усева и року сетве".

За пуни ефекат прихрањивања потребно је најмање десет литара кише на метар квадратни, након прихрањивања, и да температура ваздуха буде изнад пет степени Целзујсових, рекла је Миладиновић.

Према прогнози метераолога наредних дана очекују се падавине, снег киша, који ће добро доћи озимим усевима.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести