Ванредно стање оштетило повртаре

УЖИЦЕ: За пољопривреднике је током ванредног стања био прави изазов да се изборе са забраном кретања како би обрадили њиве и засаде.
Pet plastenika u punoj funkciji, i u njima se gaji povrće
Фото: Dnevnik.rs

Највећу штету претрпели су повртари, јер и оно што су одгајили нису могли да пласирају због забране кретања, затварања зелених пијаца и продавница којима испоручују робу.

Породица Драгачевац из Луновог села код Ужица годинама се бави повртарством. Под пластеницима имају 20 ари раног поврћа, највише зелене салате, а ту су и јагоде, паприка, краставац, док на отвореном гаје купус, кромпир и јагоду.

Кажу да су две трећине зелене салате бацили током ванредног стања, јер нису могли да испоруче ни продавницама, нити понуде на пијаци.

"Зелене салате смо бацили 10.000 главица, а продали смо 5.000. Пластеник, који је стигао, чека иста судбина због забране кретања. Врели дани, салата ће да сазри и да сатруне“, жали се Радољуб Драгачевац.

Доста боље је прошао Драган Цвијовић који своје производе пласира за извоз и у велике маркете који нису затварани током ванредног стања. Главна култура јагоде стиже ових дана на бербу.

"Из пластеника немамо неке озбиљније количне и продајемо по препроуци и пријатељима. Ове јагоде на отвореном стижу за брање за двадесетак дана и по најавама неће бити проблема са извозом", каже Цвијовић.

За оне пољопривреднике који су претрпели штету у претходном периоду, ублажавање мера и поновно отварање зелене пијаце у Ужицу даје наду да бар у наредном периоду неће бити толике штете са новим културама.

"Највише смо ту пласирали робе, а сад иде нова култура. Штета је већ учињена са раним поврћем", наводи Драгачевац.

Ипак, помоћ ће, кажу ужички пољопривредници, стићи.

Влада Србије је усвојила Уредбе о новчаној помоћи и о финансијској подршци пољопривредним газдинствима кроз олакшан приступ коришћењу кредита у отежаним економским условима услед пандемије Ковид-19.

Преко Управе за аграрна плаћања пољопривредницима је на располагању 2,6 милијарди динара, а конкретно за повртаре опредељено је 25 динара по квадратном метру уписане површине под гајењем поврћа у заштићеном простору, а највише до 90.000 динара.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести