Вирус прети засадима парадајза и паприке у Француској

ПАРИЗ: Изузетно деструктиван вирус прети засадима парадајза, паприке и чилија у Француској, након што је погодио шест земаља Европи, као и Турску, Сједињене Државе и Кину, саопштила је данас француска Агенција за безбедност хране, Ансес.
Domaći paradajz iz oazice usred betonske džungle Foto: R. Hadžić
Фото: Домаћи парадајз из оазице усред бетонске џунгле Фото: Р. Хаџић

Такозвани "парадајзов вирус браон смежураних плодова" (ТоБРФВ) је безопасан за људе, али може да уништи цеокупну производњу било у пластеницима, повртњацима или на органским пољима, наводи се у саопштењу, а преноси Ројтерс.

Може да се пренесе путем зараженог семена, биљака и плодова, као и једноставним контактом и дуго опстаје без губљења моћи инфицирања, навели су из Ансеса.

Тренутно не постоје препарати за уништавање вируса као ни сорте које су отпорне на њега. Овај вирус се, иначе, појавио на Блиском истоку 2014. године, пре него што се 2018. проширио на Европу.

Вирус изазива појаву жутих или браон флека на листовима биљке и деформацију плодова, који се као такви не могу пласирати на тржиште, додали су из Ансеса.

Агенција препоручује да се биљке са контаминираних подручја уклоне и спале, а повртарима саветује да купују само сертификовано семе и, ако је могуће, изван европских земаља у којима је дијагностикована зараза.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести