Воћари јабуке не продају, чекају бољу цену

Сезона брања јабука почела је пре месец дана и већ је у пуном јеку.
berba jabuke
Фото: Dnevnik.rs

Завршено је убирање сорти „гала”, „црвени делишес” па следи и сакупљање других сорти јабука..

На пијацама има овогодишњих јабука, али је понуда још мала .На најпрометнијој новосадској Футошкој пијаци килограм јабука је стотину динара, док у маркетима ово воће кошта 120 и130 динара килограм.

За упола цене од ових у радњама јабука има на Кванташкој пијаци, где килограм на гајбе кошта 65 и 70 динара.

У поређењу са ценама другог воћа, рецимо бресака које коштају бар 120 динара килограм, јабуке су тренутно најјефтиније.

Многи се жале на умањене приносе и скрећу пажњу на то да око јабука има највише посла у односу на друго воће и да тренутна цена на домаћем тржишту није у срезмери са уложеним радом и трошковима за хемијску заштиту воћа.

Воћари зато сада нови род не продају већ га складише и чекају зиму и то је вероватно разлог зашто нових јабука нема превише на домаћем тржишту.

Произвођач из Новог Сланкамена Стефан Чонић завршио је бербу јабука „црвени делишес” и није продао ниједан килограм. Све је оставио у хладњачу, чекајући бољу цену.

- Килограм јабука на велико код нас кошта сада 40 динара па воћари имају свега десет динара зараде по килограму када одузму трошкове производње - навео је Чонић и додао да зарада није велика ни када се извози и да има воћара који ваде стабла јабука и замењују их другим воћем.

40 динара килограм јабука на велико на домаћем тржишту

По његовим речима, тржишни услови за трговање јабукама постају све сложенији. Трошкови логистике су вишеструко увећани од прошле сезоне, затим имамо бојазан да ће се јабуке током јесени и зиме мање тражити на страним тржиштима, а порасле су цене амбалажа и репроматеријала. Номинално имамо раст цена, али реално због наведених проблема цена је чак и нижа у односу на прошлу сезону.

Андреја Станаревић из „Полино аграр”напомиње да је репроматеријал од лане порастао за 30 одсто, а да јабуке на домаћем тржишту коштају као и лане 40 динара, па се на домаћем тржишту ни не тргује воћем, већ се јабуке остављају у хладњаче и чекају више цене на домаћем и инотржишту.


Велики играчи кроје правила

С друге стране мали произвођачи по Војводини, који тврде да их велики трговци практично уцењују, јер морају да привате правуила откупа која су на њихову штету . Кажу да ако се и договори цена од 40 динар то не значи да ће она бити и исплаћена ,јер кад дође обрачун дођу и приче откупљовача да јабуке нису биле прве класе па на крају испад килограм и испод 30 динара.

У најнезгоднијој су позицији они воћари који немају властите хладњаче јер онда складиштење јабука морају додатно да плаћају.

Закуп хладњаче кошта 120 евра месечно за десет тона јабука .

У ту цену не улаз само чување већ струја коју хладњача троши.да би одржала јабуке свеже.


Мада, како је истакао, и напољу цена јабука није адекватна.

- Велики произвођачи попут Италијана и Француза нуде тренутно јабуке испод производне цене, јер страхују да током зиме може да дође до несташице електричне енргије услед рата у Украјини и да ће јабуке, ако се држе у хладњачама, пропасти без струје. Зато их продају, малтене, за багателу - навео је Станаревић и скренуо пажњу на то да тек следи трговање јабукама у већем обиму према иностраним купцима.

Добро је, подвукао је, да су наше јабуке постала препознатљиве на тржиштима Блиског и Далеког истока и да се из сезоне у сезони количине отпремљене ка овим дестинацијама повећавају..      

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести