Војвођанском сточарству 55 милиона динара

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић уручио је јуче 190 уговора корисницима који су то право остварили на основу конкурса за унапређивање даљег развоја сточарства, у оквиру годишњег програма мера за спровођење одгајивачког програма у АП Војводини у 2017. години.
Radojevic, dodela ugovora-5, pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Укупна вредност уговора је 55 милиона динара.

Радојевић је изнео да је новац опредељен за пољопривредна предузећа и земљорадничке задруге, односно одгајивачке организације, међу којима је 85 основних, 12 регионалних и једна главна одгајивачка организација – Пољопривредни факултет у Новом Саду – Департман за сточарство.

„Основни циљ спровођења одгајивачког програма је управо унапређење генетског потенцијала, тако што ће се путем њега издвојити квалитетна приплодна женска и мушка грла и тиме допринети да сточари Војводине подигну ниво квалитета својих грла да би се позитивне особине и карактеристике пренеле на даље потомство“, истакао је Радојевић.

„Та мера, уверени смо, даје свој ефекат на терену и доприноси да сточари Војводине унапреде своју производњу, учине је конкурентнијом и ефикаснијом, што треба да се одрази и на уштеде кроз смањење утрошка сточне хране.“

Он је додао да ће та мера која се успешно реализује у нашој покрајини бити настављена и током 2018. године. Тиме ће се домаћим сточарима, по Радојевићевим речима, омогућити да имају конкурентнији производ, како на домаћем тржишту, тако и на иностраном.

Покрајински секретар за пољопривреду је изнео да је тим одгајивачким програмом обухваћено близу 6.000 регистрованих пољопривредних газдинстава с различитим врстама сточног фонда. Реч је о унапређивању генетског потенцијала у говедарству, свињарству, овчарству и козарству, живинарству, код копитара и у пчеларству. За ту меру је издвојен 51 милион динара, док је за послове контроле спровођења одгајивачког програма намењено укупно четири милиона динара. Радојевић је изнео уверење да се на тај начин доприноси издвајању и профилисању квалитетнијих раса, у циљу даљег унапређења сточарства у Војводини.     

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести