Због спорног натписа, санкције за увозника и инспектора

НОВИ САД: Парадајз, због којег се дигла велика прашина у јавности јер га је пратила декларација на којој је писало да кора није за људску употребу, је исправан и безбедан за коришћење, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
paradajz
Фото: www.freeimages.com

По његовим речима, због спорног натписа биће покренута два прекршајна поступка - против увозника парадајза и инспектора. Он је нагаласио да су од око 4.000 гајби парадајза које су биле у шлеперу, што је око 25 тона, само две имале погрешну декларацију.

Парадајз је потпуно безбедан за људску исхрану, а то потврђују и резултати обављених лабораторијских анализа који су доступни на сајту Министарства пољопривреде, рекао је Недимовић.

Како је даље рекао министар, то што се десило је грешка увозника који је погрешно декларисао парадајз и због тога је покренут прекршајни поступак против њега, као и против инспектора.


Безбедност хране приоритет

По речима Бранислава Недимовића, исправност и безебедност воћа и поврћа, односно прехрамбених производа у Србији редовно се контролише, а  безбедност хране један је од највећих приоритета свих држава.

Како каже, сада ће се обављати и ванредне контроле на свим граничним прелазима, појачана ће бити и контрола рада инспектора, а резултати тих контрола биће доступни јавности. 


Из фитосанитатрне инспекције је саопштено да је пошиљка парадајза, који је изазвао забуну због погрешне декларације, пријављена за фитосанитарни преглед на граничном прелазу Градина граничном фитосанитарном инспектору, који је обавио фитосанитарни преглед по Закону о здрављу биља и Закону о безбедности хране.

Поред визуелног прегледа, пошиљка је контролисана и у складу са Законом о безбедности хране, како би се утврдило да ли испуњава све прописане услове о безбедности хране. Узорак је  послат на анализу у  акредитовану лабораторију, а резултати анализе потврдили су да је парадајз безбедан за исхрану људи .

Из фитосанитатрне инспекције је речено и да је од почетка ове године на граничним прелазима, сходно Закону о безбедности хране, узето 30  узорака парадајза, те да су анализе показале да је парадајз безбедан за људску употребу.

Иначе, у Србији се ово поврће сада углавном увози из Турске, Грчке, Италије, Шпаније... 

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести