Вучић: Држава ће помоћи радницима фијата, Брнабић их прима у понедељак или уторак

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће држава помоћи радницима Фијата и да ће њихове представнике на разговор у понедељак или уторак примити премијерка Ана Брнабић.
fijat 500L, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Гостујући на ТВ Прва Вучић је на питање шта ће се дешавати са радницима Фијата који су незадовољни због понуде компаније да напусте фабрику или оду да раде у иностранство, рекао да је Стелантис приватна фирма и да он не може њима да говори шта ће да раде, али да ће држава помоћи радницима који не буду задржани слично као што је помогла радницима Геокса - да добију други посао.

"Потписали смо уговор и субвенционисаћемо производњу електричног модела да би заштитили Крагујевац и раднике Фијата, нови модел ће бити много успешнији од 500 Л и овај нови уговор биће 100 пута повољнији него претходни уговор", навео је Вучић.

Поручио је да ће држава гледати на који начин може да помогне радницима Фијата, да суштински обавезу нема, али да држава тако помаже не само радницима већ и себи.

Он је навео да је од 1.100 радника Геокса, који је напустио Србију, њих 500 добило посао у Текласу посредством државе, док је осталих неколико стотина добило посао у немачкој компанији.

"И сви имају значајно веће плате него у Геоксу, као што ће и у фабрици електричног фијата бити веће него када су производили 500 Л", навео је Вучић.

Каже да је запрепашћен писањем појединих медија када је реч о Фијату, пошто радници имају право да буду забринути и да траже помоћ, иако то нема везе са капитализмом.

"Али, да вам то раде медији који знају да не живимо у социјалистичком самоуправљању... Смисао је да постоји транзициони период. Стелантис ће задржати две трећине или три четвртине радника, зависи од Стелантиса, њих ће да плаћају, али неће да губе новац у те две године на осталима. Помоћи ћемо као што смо помогли раднике Геоска и увек ћемо да разговарамо. У понедлајк или уторак ће их примити Брнбић да видимо ста држава може додатно да помогне, министарка Дарија их је већ примила", навео је Вучић.

Додаје да нема сумње да ће Стелантис испунити своје обавезе по питану производње аутомобила и задржавања одређеног броја радника.

Вучић је напоменуо да свакако део радника мора да оде у иностранство на обуку, као што је то био случај у готово свим осталим новим фабрикама у Србији.

У јуну одлука великог произвођача аутомобила

 Александар Вучић најавио је да ће у другој половини јуна бити позната одлука једног великог глобалног произвођача аутомобила да ли ће инвестирати у нашој земљи и обећао да ће од среће обучен скочити у ташамајдаски базен ако одлука буде позитивна.

"Обећавам да ћу у оделу да скочим у ташмајдаснки базен ако добијемо ту вест у јуну. Толико је важна та вест и после тога - завршио сам посао за Србију", рекао је Вучић на ТВ Прва

Додао је да се та одлука очекује у другој половини јуна.

"Ако то буде, као Савић, једино сам дебљиод њега, скочићу у оделу у безан, јер мислим да би то била највећа победа Србије, ако успемо. Још две земље су у игри, а мислим да смо у свему бољи од њих осим у једној ствари. А знате која је та једна ствар - причам о њој у целој емисији", рекао је Вучић алудирајући на тему којој је припао највећи део разговора у емисији (санкције Русији)

EUR/RSD 117.3388
Најновије вести