Поповић: Очекујемо 1,5 милијарди евра извоза ИТ сектора

БЕОГРАД: За финанисирање иновативних пројеката одобрен је 4,1 милион евра за 33 предузећа у Србији, највише из области софтвера и израде апликација, а министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић каже да се крајем децембра очекује да ће извоз ИТ производа, услуга и сервиса из Србије достићи рекордних милијарду и по евра.
nenad popovic, tanjug jpap
Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

Уочи доделе грантова предузећима, Поповић је новинарима рекао да је најважније да их добију микро, мала и средња предузећа и нагласио да се већ три године заредом повећава бужет Фонда за инивациону делатност Владе Сбије како би се подигао иновациони потенцијал српских стартапова на најбољи могући начин.

"Кроз мој кабинет, такође, финансирамо одређене пројекте и заједно са пројектима Фонда за иновациону делатност дајемо један респектабилан буџет за мала и средња предузећа. Најважније је да се Србија развија, да иноватори добијају ова средства, не само у Београду него и у Нишу, Новом Саду и Крагујевцу. Овај пут има иноватора и из Алибунара, из целе Србије и то је оно што у будућности очекујемо, да се иновационе и стартап компаније оснивају по целој Србији", рекао је министар.

Поручио је да ће Влада Србије заједно са Фондом за иновациону делатност учинити све како би они добили средства не само за развој својих компанија, него и стручну и менторску помоћ како би сутра од малих стартапова постали респектабилне компаније не само на српском него и на европском и светском тржишту.

"Србија има најбоље инжењере, најбоље иновационе компаније у овом делу Европе и то су препознали сви у свету. Сигуран сам да ће у будућности резултати бити изванредни", истакао је Поповић који је на свечаности "Инноватион дате" са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем уручио грантове предузећима.

Нагласио је да је Србија лидер у иновацијама у региону, а да је извоз ИТ производа, услуга и сервиса из Србије већи од извоза српског аграда, Фијата и других српских великих компанија.

Министар каже да је Влада Србије ове године, поред великих технолошких паркова који се граде у Нишу и Новом Саду, отворила осам мини-техно паркова, иновационих старап центара, у градовима који немају универзитете, а да ће до половине следеће године бити отворено још шест.

"Имаћемо 14 мини-техно паркова по целој Србији. Наше стартап компаније показују фантастичне резултате у светским размерама. Данас не постоји ниједан незапослени инжењер у Србији", рекао је Поповић на свечаности "Инноватион дате" коју је организовао Фонд за иновациону делатност поводом одобравања 4,1 милиона евра за финансирање иновативних пројеката предузећа у оквиру програма подршке иновацијама малих и средњих предузећа.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести