Порез на зараде може да падне

Порези и доприноси на зараде у наредној години би могли бити смањени најмање два одсто до највише 3,5 процента, што би уз раст јавних инвестиција била још једна мера за подстицање привредног раста, сматра Фискални савет.
Obračun poreza Foto: Youtube/prinscreen
Фото: Youtube Printscreen

По проценама Фискалног савета, који је представио фискална кретања у 2017. и предлог политика за наредну годину, буџетски простор од 15 милијарди динара омогућава смањење пореза и доприноса на зараде са 64 одсто на 62 одсто.

Члан Фискалног савета Владимир Вучковић рекао је да би већи буyетски простор, од 25 милијарди динара, омогућио смањење пореза и доприноса на плате на 60,5 одсто.Фискални савет процењује да би порези и доприноси на плате могли бити смањени повећањем неопорезивог цензуса на зараде и смањењем доприноса за незапосленост и здравство.

У Фискалном савету оцењују да је могуће издвојити од три до пет милијарди динара за пореско ослобађање нових предузетника током првих 12 до 18 месеци рада.Наводе да је за одржавање добрих фискалних резултата и њихово даље унапређење неопходна модерницазија Пореске управе.

Буџетски простор од 15 милијарди динара омогућава смањење пореза и доприноса на зараде са 64 одсто на 62 одсто

Указано је и на то да су предузећа у приватизацији и даље фискални трошак и ризик.Међу препорукама Фискалног савета су ефикасније спровођење приватизације или стечаја, заустављање снабдевања неплатиша гасом и струјом и транспарентнији приказ помоћи предузећима која се финансирају из буџета.

Д. У.

„Нови Сад - Гас” велики дужник

Фискални савет позвао је државу да у циљу одржања економске стабилности  и смањења трошкова, између осталог,  заустави снабдевања неплатиша гасом .Укупан дуг за гас, према проценама Фискалног савета, могао би да достигне пет милијарди динара у 2017. години, а највећи дужници су панчевачка Азотара, кикинсдки МСК, „Нови Сад - Гас”, Српска фабрика стакла Параћин.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести