Повезивање у енергетици Србије и Српске интерес региона

БЕОГРАД: Министри рударства и енергетике Србије и Републике Српске оценили су данас да повезивање у области енергетике доприноси напретку читавог региона и оценили да ће први резултати око изградње хидроелектрана Горње Дрине и гасне интерконекције бити видљиви до краја године.
mihajlovich
Фото: Танјуг (видео)/Зорана Михајловић
После састанка министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић истакла је да је заједнички циљ да се буде још бржи и ефикаснији у реализацији пројеката сарадње Србије и Републике Српске.
 
Она је оценила да је изградња хидроелектрана на Горњој Дрини значајна не само за Србију и Босну и Херцеговину, него и за цео регион, као што је и изградња Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије пројекат од регионалног значаја.
 
"Регионална сарадња је услов да цео регион напредује, јер не може једна држава да иде напред ако не напредују и остали. Зато и кад говоримо о томе шта можемо да урадимо да људи с обе стране Дрине имају бољи живот и виши стандард и да остану да живе у својим срединама, говоримо једним гласом", рекла је Михајловић.
 
Говорећи о пројекту изградње три хидроелектране на Горњој Дрини она је оценила да без обзира на често политичке одлуке на нивоу БиХ треба наставити заједнички рад још много активније.
 
"То не значи само чекати да се донесу одређене одлуке, јер интерес свих нас и енергетске безбедности целог региона јесте да учинимо све што можемо да што пре почне изградња хидроелектрана на Горњој Дрини", рекла је она.
 
Михајловић је оценила да су те електране економски оправдане, те да ће обезбеђивати зелену енергију за енергетску стабилност региона.
 
"Потреба је да када је енергетика у питању више не размишљамо која је која држава, јер морамо да се повезујемо. Ако се не будемо повезали бићемо изопштени из свих будућих конекција", рекла је она и додала да је сарадња услов да читав регион напредује.
 
Министар рударства и енергетике Републике Српске Петар Ðокић објаснио је да је тренутно пред Уставним судом БиХ иницијатива којом се оспорава право Републике Српске да да концесију за изградњу ХЕ Бук Бијела прве од три електране Горње Дрине.
 
"Ми смо потпуно испоштовали прописе јер се локација ХЕ Бук Бијела налази унутар територије Републике Српске. Та концесија је давно додељена Електропривреди Републике Српске и нико није стварао проблем док није речено да за заједничку изградњу спремна Електропривреда Србије", објаснио је он.
 
Ðокић је додао да мисли да је нагласак оспоравања изградње јер је партнер Србија, а не нека друга држава.
 
"Мислим да је то непотребно, јер се тиме ништа корисно не ради за сарадњу у региону. Очекујем да ће Уставни суд БиХ по овом питању правично одлучивати и донети одлуку која неће блокирати пројекат јер он није само питање интереса Србије и Републике Српске него има далеко ширу економску и сваку другу вредност", рекао је он.
 
Ðокић је додао да Српска никада неће бити љубоморна и оспоравати инвестиционе партнере Федерацији и подсетио да је никада није оспоравала концесију дату за изградњу хидроелектране на реци Босна.
 
"Ништа у нашим односима није толико спорно да се не може превазићи само ако имамо довољно воље", рекао је Ðокић и као добар пример брзе промене свести људи ка јачању сарадње навео државнички потез председника Србије Вучића који је однео вакцине Федерацији БиХ.
 
Колеге са обе стране Дрине разговарале су данас и о изградњи гасне интерконекције што је инвестиција вредна 47 милиона евра и гасификацији Републике Српске.
 
"Очекујемо у наредних седам дана потписивање споразума заинтересованих страна, гасне компаније у Републици Српској и Србијагаса, а након тога Влада Србије донеће закључак па ће се кренути на обезбеђење споразума између Босне и Херцеговине и Србије како би гасну интерконекцију изградили", рекла је министарка Михајловић.
 
Она је истакла регионални значај Трасбалканског коридора којим ће Србија регионалном високонапонском мрежом бити повезана са државама региона.
 
"Очекујемо да 2022. године почне да се гради мрежа веза са Црном Гором и Босном и Херцеговином", рекла је она.
 
Фоторепортери, као и заљубљеници у фотографију у маштовитој маскираној поворци увек налазе инспирацију за атрактивне фотографије, а део одабраног, изузетно богатог фотоматеријала биће представљен управо на предстојећој изложби.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести