Повезивањем са Јуроклир банком до више инвеститора у Србији

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали састао се данас са представницима Јуроклир банке (Еуроцлеар Банк), једне од највећих клириншких организација у међународној трговини хартијама од вредности на светском тржишту.
1
Фото: Tanjug

Министар је изразио жељу за бољим повезивањем са овом финансијском организацијом, с циљем да Србија буде боље позиционирана на глобалном тржишту, да добије веће поверење и више инвеститора и да додатно развије домаће тржиште капитала.

„Србија је недавно остварила велики скок на међународном тржишту када је изашла са својим обвезницама. Последњи пут смо то урадили 2013. године, а само у овој години смо имали две успешне емисије обвезница. Пре десетак дана продали смо 550 милиона евра по стопи приноса од 1,25 одсто. То је најнижи принос икада остварен на обвезнице Републике Србије емитоване на међународном финансијском тржишту, а с друге стране то је и доказ поверења, као и значајног смањења ризика земље”, истакао је Мали.

Министар финансија је и свестан чињенице да је повезивање са Јуроклир банком добра препорука да се постигне бољи инвестициони рејтинг на међународном тржишту капитала.

„Наш циљ је да економији Србије обезбедимо инвестициони рејтинг, што ће омогућити да нас међународни улагачи посматрају из перспективе земље где је њихов капитал сигуран. Недавно нам је рејтинг агенција ''Фич'' повећала кредитни рејтинг са ББ на ББ+ са стабилним изгледом. Повећање рејтинга резултат је највише макроекономске стабилности наше земље“, поручио је Мали.

Како је истакнуто, Јуроклир банка ужива велико поверење инвеститора и поседује велики порфтолио. За сарадњу са овом организацијом важе строги критеријуми, али је Србија сада спремна да их испуни, саопштило је Министарство финансија.

На састанку је истакнуто да су ради остваривања овог партнерског односа и стварања претпоставки за дубљу сарадњу потребне измене регулативног овкира, пре свега Закона о тржишту капитала и Закона о јавном дугу.

Министар је упознао своје саговорнике са чињеницом да нису страни инвеститори једини који на међународној сцени потврђују да Србија води исправну економску политику.

Недавно је Фајненшел Тајмс рангирао Србију као број један по привлачењу директних страних инвестиција, а у првих осам месеци ове године имамо преко 40 одсто више страних инвестиција него у истом периоду прошле године.

„Процењујемо да ће стране инвестиције у 2019. години премашити бруто износ од 3,7 милијарде евра. То ће бити рекордни прилив, ако посматрамо период од 2007. године“, напоменуо је Мали.

Он је подсетио и да већ трећу годину заредом Србија остварује суфицит у буџету, те да је на крају октобра ове године он износио 64,8 милијарди динара, што је за 16,2 милијарде динара боље од плана предвиђеног ребалансом буџета. Такође и јавни дуг се констатно смањује, те је за неколико година са преко 70 процената спуштен на ниво од 52 одсто БДП-а.

Испред Јуроклир банке, Министарство финансија су посетили Судип Чатерџи који у Јуроклиру ради на позицији шефа за глобална тржишта капитала и Клара Јунан која ради на позицији продукт менаџера у области тржишта капитала.

Разговори о приступању Јуроклир банци вођени су од 2017. године, а до конкретног напретка дошло је последњих месеци.

Тренутно, сарадња се огледа пре свега у повезивању два регистра за салдирање домаћих хартија, при чему, страни инвеститори који тргују преко рачуна Јуроклира салдирају трансакције у Јуроклир, док досадашњи инвеститори и домаћи инвеститори, салдирање врше преко домаћег централног регистра.

Према тренутно важећим прописима, да би нерезидент трговао на домаћем тржишту, потребно је да отвори посебне кастоди рачуне код домаћих пословних банака што изискује веће трошкове и дужи временски период.

Уз подршку Јуроклира се постиже лакше улагање нових инвеститора, већа ликвидност на секундарном тржишту, смањују се трошкови задуживања због стабилније базе инвеститора, као и већи промет на примарном и секнударном тржишту, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести