Предузеће "Stumpp&Baier" једини понуђач за чувени Борели

БЕОГРАД: Немачко предузеће "Stumpp&Baier" једини је понуђач на завршеном јавном позиву за закуп погона ДП "Борели" у стечају, пише сомборски портал СОинфо.
boreli sombor
Фото: Dnevnik.rs

Како наводе, дугогодишњи партнер сомборског Борелија понудио је 3.000 евра месечно за закуп производног погона и ангажовање већег броја радника.

Међутим, наводи портал, Одбор поверилаца Борелија још није прихватио ту понуду.

Портал пише да се чланови одбора не појављују на састанцима, па радници, како кажу, оправдано сумњају да се ради о покушају манипулисања положајем и фаворизовања доскорашењег закупца "Дарфура" са којим је раскинут уговор јер, наводи сомборски портал, предузеће није испунило велики део својих обавезе.

Како пише портал, "Дарфур" из Београда је раднике ускратио за једну и по плату, односно порезе и доприносе за зараде иако је на локалном конкурсу за запошљавање добио 3,6 милиона динара за радно агажовање 20 лица. 

Београдска фирма Дарфур која је у мају, са фабриком обуће "Борели" у стечају, потписала уговор о пословно-техничкој сарадњи, раскинула је уговор у септембру и прекинула производњу.

Фирма "Борели" из Сомбора након распада Југославије постала је наследник фабрике "Борово" из Хрватске на овим просторима и била позната по производњи популарних боросана, квалитетне кожне обуће и стартас патика.

Фабрика Борово настала је 1931. године али је први пут регистрована две године касније. Основао ју је Јан Бата, а име Борово фабрика је добила тек 1946. године, а златна ера ове фабрике обуће у Југославији била је осамдесетих година прошлог века. 

Тада је Борово запошљавало широм земље 23.000 људи, производило се 23 милиона пари обуће годишње, више од 580.000 комада ауто гума и још 12.500 тона гумено-техничке робе. 

После распада СФРЈ, Борово наставља да постоји у Хрватској, а 1997. фабрика обуће у Сомбору почиње да ради под именом Борели.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести