Премирање млека по квалитету у другој половини 2020. године

СУБОТИЦА: Премирање млека по квалитету почеће у другој половини наредне године, најавио је данас у Суботици министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
mleko ilustracija / Free photo / Pixabay
Фото: Free photo / Pixabay

Обилазеци суботичке фармере, он је најавио да ће се узорци млека на основу којег ће се одређивати премија узимати два пута месечно, а до тада је потребно изменити закон о подстицајима у пољопривреди, пише РТВ.

Тако, за квалитет млека које производи, на пример, Иштван Коцмар из Суботице, лабораторија млекаре више неће бити референтна, већ ће то бити национална лабораторија.

Како је најавио Недимовић, млеко ће се премирати по квалитету који ће утврђивати национална референтна лабораторија од трећег квартала наредне године.

Да би се то остварило, потребно је да се измени закон о подстицајима, уместо досадашњег премирања у износу од седам динара по литру, без обзира на квалитет.

Два пута месечно људи из националне референтне лабораторије, посебним возилима и опремом узорковаће на лицу места млеко, а уз присуство пољопривредног произвођача, сточара.

Узорци ће се обележити бар-кодом а тестирање ће се обављати у Батајници и затим на бази резултата узорака држава ће исплаћивати премије, објаснио је Недимовић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести