Превозници очекују да се аутобуси возе већ са 21 годином

БЕОГРАД: Изменама Закона о безбедности саобраћаја на путевима биће укинута обавеза да прођу две године између добијања Ц и Д категорије возачких дозвола, а превозници сматрају да би требало дозволити и да се возач аутобуса може постати са 21, уместо садашњих 24 године.
Autobusi JGSP „No­vi Sad” Foto: Dnevnik.rs
Фото: Аутобуси ЈГСП „Но­ви Сад” Фото: Дневник.рс

"Ова измена се односи на укидање чекања две године након стицања дозволе за Ц категорију да би се могло полагати за Д дозволу, а очекујемо да ће нови закон који је у припреми донети спуштање старосне границе са 24 година на 21 годину за возаче аутобуса", рекао је у изјави за Тањуг директор Европа бус из Ваљева Зоран Тодорчевић, члан одбора групације за путнички саобраћај Привредне коморе Србије.

Иако оцењује да су измене закона добре, он каже да вероватно у старту неће доћи до великог смањења броја недостајућих возача, јер остаје услов 24 године.

Додаје да ће тек када се та граница спусти на 21 годину моћи да се каже да је завршен "неки део посла".

Како каже, то је решење које је на снази у више земаља Европске уније.

"У Немачкој, где највише људи из Србије одлази, са 21 годином можете да постанете возач аутобуса на приградским линијама до 50 километара", каже Тодорчевић.

Спуштање старосне границе био би додатни импулс, истиче он и додаје би се онда могло кроз дуално образовања и дошколовавање дошло до потребног броја професионалних возача.

До предложених промена закона дошло је на иницијативу групације превозника ПКС јер Србији недостаје између 6.000 и 8.000 професионалних возача, па се, каже он, у неким сегментима поставља и питање опстанка пословања.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести