Прорадио Контролни центар у ТЕ Никола Тесла А 

ОБРЕНОВАЦ: У Термолектрани Никола Тесла А у Обреновцу почео је данас да ради Контролни центар за надзор рада и безбедност, који ће са 226 камера покривати термоелектране ТЕНТ А и Б, али и термолектране Колубара и Морава и Железнички транспорт, а вредност инвестиције је 65 милиона динара.
tent jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Контролни центар ће омогућити већу безбедност енергетских објеката, а в.д. директор ЕПС-а Милорад Грчић објаснио је да је ТЕНТ у Обреновцу један од најважнијих сегмената ЕПС-а, јер се од угља из РБ Колубаре производи нешто више од 50 одсто српске струје. 

"То говори да је објекат од високог значаја за ЕПС", рекао је Грчић и истакао да се данас званично пушта у рад Контролни мониторинг центар у ТЕНТ-у А.

Контролни центар опремљен је са 194 најмодерније камере за четири термолектране - две у Обреновцу, Колубара у Великим Црљенима код Лазаревца и Морава у Свилајнцу, и још 32 камере за праћење железничког транспорта на око 100 километара пруге којом се превози угаљ.

Грчић каже да је то почетак нечег што ће подићи степен обезбеђења наших енергетских објеката, тако што ће спречавати покушаје упада, неовлашћеног уласка, обављати контролу улазака и излазака запослених, хитно реаговати у случају пожара, хаварија...

У осталим огранцима већ постоји Контролни центар (ТЕ-КО Костолцу, Ðердапу, у РБ Колубари је у току прва фаза изградње Контролног центра, а у Дринско-лимским хидроелектранама је такође у фази изградње, али је циљ да се сви они увежу у јединствен систем видео надзор ЕПС-а

План је и да се већ у овој години крене са израдом идејног пројекта за јединствен систем видео надзора у ЕПС-у.

Грчић је подсетио да је ТЕНТ у великом инвестиционом циклусу, те да за неколико дана креће ремонт блока А4, у току ове године креће и један од најважнијих пројеката за одсумпоравање, а затим следеће године требало би да ,буде готова пројектна документација за ремонт блокова 1 и 2.

Променом стратегије ЕПС-а обезбеђен је наставак рада најстаријих блокова у ТЕНТ-у А1 и А2 и они ће бити ревитализовани, модернизовани и наставиће да раде у наредним деценијама, додао је Грчић, те поручио да зато објекти морају да се заштите од случајних и нежељених дешавања, али и намерно изазваних оштећења.

"Поред визуелног дела, унутрашња контрола ЕПС-а ће у наредних месец дана обавити разговор са сваким од 130 портира", рекао је Грчић те додао да је циљ да се предупреде злоупотребе на свакој капији на термоелектранама.

Постојао је мали отпор при инсталирању видео надзора у неким деловима термоелектране, приметио је, али и рекао да га то није изненадило и навео да су се "највише бунили људи на командним блоковима, што је срце управљања производње електричном енергијом".

Шеф службе Обезбеђења и одбране ТЕНТ-а Светислав Павловић је рекао да су Контролним центром покривени објекти од посебног значаја за одбрану земље и да као такви спадају у прву категорију обавезно обезбеђених објеката.

"Зато је било потребно да се ниво физичко техничке заштите подигне на највиши ниво, што је и учињено отварањем Контролног центра", објаснио је Павловић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести