Прво вратити отето па делити оранице

Док појединци великодушно нуде „младим брачним паровима” 50 хектара и још 10.000 до 300.000 евра на поклон од државе, не може постојати ниједан разлог да 50 хектара у реституцији не добије натраг неколико дестина породица и да се не потроши ни евро из буџета Србије у том у поступку.
resti.jpg
Фото: freeimages.com

И бивши власници имају децу, унуке и друге потомке који су „млади”, указује Мрежа за реституцију.

У време док повлашћени монополисти добијају на поклон на десетине милиона евра вредно грађевинско земљиште, на тај начин одржавајући своје монополске позиције, не постоје препреке да се делићи тог земљишта врате бившим власницима, опет без динара трошка за буyет Републике Србије, оцењују у тој организацији.

Како је  саопштено, поводом најава емитовања обвезница и издвајања новца за такозвано обештећивање бивших власника одузете имовине, Мрежа за реституцију у Србији упутиће образложену иницијативу Влади Србије да се приступи изменама Закона о реституцији усвојеног 2011. године. 

„Више од 25 година примене прописа о враћању одузете имовине, потврдило је натуралну реституцију као несумњиво најефикаснији и једини исплатив вид реституције, односно приватизације државне имовине. Подаци Агенције за реституцију указују на то да се потражује само мали део некада одузете имовине, и да грађани, заједно с црквама и верским заједницама, потражују само мали део данашње непописане државне својине. Шумског земљишта држава има 1.000 пута више, пољопривредног најмање десет пута више, а грађевинског 30 пута више од онога што сви заједно потражују”, наводи се у саопштењу Мреже за реституцију.

Додаје се да је та непописана државна имовина, чији се делић потражује, и данас извор васионских прихода појединих социјалистичких директора, који су себе назвали „привредницима”, те незаобилазних корумпираних појединаца у власти који им омогућавају екстремно богаћење.

Фонд пара нема

Буџетски фонд за реституцију, који на папиру постоји годинама, нема новца за било какве исплате, а додатна издвајања и повећања јавног дуга због реституције је апсолутно неприхватљиво за интересе грађана Србије, саме државе и потражиоце. Нацрте закона о реституцији кроз обештећење, опште је позната чињеница, заговарали су и данас заговарају заступници и директни учесници у „пљачкашким приватизацијама” друштвене својине и незаконитим поступањима с државном својином, наводе у Мрежи.

Мрежа за реституцију у Србији ће упутити и дописе Министарству правде ради израде измена и допуна Закон о реституцији.

Е. Дн

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести