Радници Фијата не прекидају штрајк

КРАГУЈЕВАЦ:  Око 2.000 штрајкача у "Фијатовој" фабрици у Крагујевцу изјаснили су се да неће прекинути штрајк док не добију писане гаранције  послодавца да ће минимум њихових захтева бити испуњен, пренела је Телевизија Србије.

Запослени траже повећање основице бруто зараде са 38.000 на 50.000 динара, реорганизацију производње, исплату бонуса и трошкова превоза за долазак на посао ван стандадног радног времена.

Окупљени радници и штрајкачки одбор подржали су иницијативу премијерке Ане Брнабић да се уђе у преговоре на највишем нивоу, али док им се не обрати послодавац остају истрајни у својим захтевима.

Штрајкачима који не раде од 27. јуна подршку је пружио Микеле де Палма из синдика металаца Италије и поручио да је неопходан социјални дијалог, односно да Влада Србије и послодавац морају да почну преговере са запосленима који се боре за боље услове рада.

Председник синдиката металаца Србије Зоран Вујовић сматра да "Фијат" мора да поштује Закон о раду Србије и започне преговоре.

За десет дана, колико траје штрајк, произведено је 4.400 возила мање од плана, а не раде ни кооперанти са око 1.500 запослених.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести