Радници из Србије у Словачкој између обећања и реалности

Недостатак радних места у Србији и могућност веће зараде него у нашој земљи мотивисало је многе грађане Србије да посао потраже у Словачкој. Пут ове земље радници из Србије одлазе већ неко време, а с чим се суочавају кад стигну у ту земљу, могло се чути спорадично јер мало ко  жели да прича о томе.
1
Фото: Dnevnik.rs

Све док се не десе непријатне ситуације, попут оне од пре неколико дана када је у словачком граду Шала приведено 23 држављана Србије. Двоје није имало важеће путне исправе и уручено им је административно решење о забрани боравка у Словачкој у трајању од годину дана. Приведени српски радници могу добровољно да напусте Словачку, али ако то не учине, биће покренут поступак реадмисије.

Ово је још само један од показатеља да положај српских радника, који су ангажовани да раде у фабрикама махом аутомобилске индустрије или производњи телевизора, за шта није потребна нека одређена струка,  у Словачкој није баш сјајан. То је било јасно и раније јер је пре неколико месеци у словачким медијима било речи о потписивању петиције којом се тражи  забрана рада радницима из Србије. Готово истовремено у домаћим медијима било је написа о веома лошим условима који дочекују раднике из Србије у Словачкој. Тада је било јасно да су, готово по правилу, услови у којима раде и живе српски радници у Словачкој далеко лошији од оних који су им обећани.

И поред тога, грађани Србије наставили су да одлазе у Словачку, надајући се, вероватно, да ће они проћи боље, да је агенција, посредник преко којег крећу, боља. Да ли ће последња дешавања променити нешто видеће се, али је извесно да се већ много тога променило кад су у питању организатори оваквих одлазака радника из Србије. Наиме, раније су одлазак радника из Србије у Словачку организовале регистроване агенције за запошљавање, па је и сигурност била већа. Међутим, неке су, због неправилности у раду, затворене. Такође, пре неколико месеци у Србији су пословале агенција из Словачке које су биле регистроиване за рад у нашој земљи и имале огранке и у Украјини, Македонији... а сада их нема, па све више грађана Србије који одлазе на привремени рад у Словачку то чине проналазећи огласе на интернету, Фејсбуку, преко препоруке...


Огласи и на Фејсбуку

Ових дана на Фесбуку се могу наћи огласи којима се траже радници за послове у Словачку, а за више информација понуђен је број мобилног телефона или инбокс. У тим огласима износи се која је струка потребна и колика је сатница. Кројачице на сат могу зарадити 3,2 евра, ради се осам сати, али ако се остане дуже прековремени сат плаћа се четири евра. Такође, траже се и тесари и фасадери, уз сатницу од пет евра, а понуђен је и бесплатан смештај.


Радници из Србије који су приведени у Словачкој у ову земљу отишли су преко словачке агенције “Макс”, а недавно је у ову земљу стигла група радника посредством агенције “Веле”, која није регистрована у Србији, а показало се да су и једни и други прошли лоше. Огласи намењени српским држављанима могу се пронаћи на Фејсбуку на страници "Веле – Персонална агенција”, у којима се наводи део онога што би требало да их очекује на радним местима у Словачкој - од висине сатнице, радног времена, смештаја, превоза... Међутим, дочекала их је потпуно другачија слика  - смештај испод људског достојанства, уместо обећаног радног места и плате од 800 евра посла није било па ће и они морати назад - без зараде, преварени, исцрпљени и без посла.

Д. Млађеновић
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести