Расписан конкурс за стручњаке за млеко

Министарство пољопривреде објавило је конкурс за запошљавање у Националној лабораторији за контролу млека, што је услов за почетак рада те независне лабораторије на коју се у Србији годинама чекало и за чије је опремање новац обезбеђен из буyета Европске уније и Србије.
mleko ilustracija / Free photo / Pixabay
Фото: Free photo / Pixabay

Та лабораторија, као део Дирекције за националне референтне лабораторије (ДНРЛ) у Батајници, у потпуности је опремљена, а биће пуштена у рад када се оконча конкурс за запошљавање стручњака. У Националној лабораторији за контролу квалитета сировог млека опремљена су одељења за испитивање хемијског састава млека, афлатоксина у млеку и храни, присуства бактерија и вируса у храни.

Министарство је објавило конкурс за пријем у радни однос извршилаца за четири радна места. Рок за подношење пријава је осам дана од дана објављивања конкурса у огласима Националне службе за запошљавање.

Отварање Националне лабораторије за контролу квалитета сировог млека значиће почетак независне контроле сировог млека, као полазне сировине за производњу млека и млечних производа, на територији целе земље, али и привођење крају дугогодишњег успостављања система националних референтних лабораторија.

За све лабораторије на територији Републике Србије, чији је оснивач Република, од 2004. године до данас из буyета Европске уније издвојено је је око 15 милиона евра, од чега само за опремање и реконструкцију лабораторија у Дирекцији за националне референтне лабораторије око 7,88 милиона. Значајну своту је уложила и Република Србија. Из њеног буyета уложено је 3,68 милиона евра.

Систем националне референтне лабораторије чине четири јединице – Банка биљних гена, која је у функцији и оперативна је, Лабораторија за фитосанитарну контролу, која такође ради, а очекује се да ће ове године бити комплетирана и опрема у оквиру Лабораторије за безбедност хране, те да ће након пријема извршилаца почети да ради и Лабораторија за млеко.

У реализацији пројекта формирања и успостављања система ДНРЛ Европска унија је активно учествовала тако што је у више наврата у виду техничке помоћи Републици Србији финансирала реконструкцију зграда, просторија, набавку опреме и пружала експертске услуге. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести