Раст залиха бензина у САД "потопио" цене нафте

ЊУЈОРК: Цене нафте су пале данас услед највећег раста залиха бензина у САД у последња два месеца, који је надмашио пад количине сирове нафте у америчким складиштима.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija
Фјучери америчке ВТИ нафте на Њујоршкој берзи, за испоруку у мају, потонули су за 41 цент на 58,92 долара за барел, на трговању у 10:35 часова по источноамеричком времену, извештава агенција "Блумберг".
 
Цена северноморске нафте Брент, за доставу у јуну, склизнула је за 36 центи на 62,38 долара за барел на лондонској берзи ИЦЕ Фјучерс Европа.
 
Према извештају америчке Управе за енергетске информације, домаће залихе бензина су прошле недеље порасле за више од 4,0 милиона барела, док су залихе сирове нафте спласнуле на најнижи ниво у последњих пет недеља.
 
Цене "црног злата" током последњих неколико недеља осцилирају у ском ураспону, јер се корона блокаде настављају у појединим деловима света, претећи очекиваном успону путовања у периоду летњих одмора и глобалном опоравку потражње.
 
Истовремено, произвођачи из групе ОПЕК+ планирају постепено повећање испорука на тржиште током наредних месеци, а Иран је већ подигао извоз уочи "оживљавања" нуклеарног споразума из 2015. године, што додатно повећава притисак на цене због предстојећег раста понуде.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести