Ревитализација хидроелектране Ђердап 1 у завршној фази

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је данас са шефом представништва компаније Силовије машини у Србији Михајилом Цветковим о реализацији пројекта ревитализације хидроагрегата у хидроелектрани Ђердап 1, као и потенцијалној сарадњи на другим пројектима у енергетици.
djerdap tanjug
Фото: Tanjug
"Компанија Силовије машини реализује важне активности за Електропривреду Србије, самим тим и за нашу државу и надам се да можемо да наставимо сарадњу и на новим пројектима. Драго ми је да пројекат ревитализације ХЕ Ðердап 1 улази у завршну фазу, ревитализација Ђердапа 2 нам је, такође, веома важна, као ресорно министарство ту смо да помогнемо и испратимо све активности", рекла је Михајловић.
 
Каже да то министарство припрема и књигу пројеката, јер ће у енергетици бити пуно улагања.
 
"У интересу нам је прилив нових инвестиција у овом сектору", рекла је Михајловић.
 
Михајил Цветков захвалио је на састанку, рекавши да та компанија дуго ради у Србији, те да сарадња датира још из времена бивше Југославије.
 
"Доста је наше опреме у Ђердапу 1 и 2, као и у ''Костолцу''. Тренутно смо највећа компанија која производи енергетску опрему у Русији, од турбина, трансформатора, до котлова, производимо све потребно за једну термо и хидроелектрану", навео је он.
 
Напомиње да је ревитализација Ђердапа 1 захтевна и да заслужује велику пажњу.
 
"Стигли смо до последњег агрегата и у априлу ове године стиже опрема. Потписали смо споразум са ЕПС-ом за ревитализацију Ђердапа 2, припрема се документација и ваша подршка у том процесу нам је значајна", рекао је Цветков.
 
Руска компанија изразила је и заинтересованост за учешће у пројекту ревитализације блокова А1 и А2 на ТЕНТ-у.
 
Састанку су присуствовали и представници Амбасаде Руске Федерације у Србији.
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести