Са Кинезима потписан меморандум за аутопут БГ-ЗР-НС

Михајловић је у Влади Србије потписала меморандум са директором компаније "China Shanding International Economic and Tehnical Coorporation Group" Џанг Ћенчаом и најавила да ће документација за тај аутопут од 113 километара бити готова ове године
Trasa deonice Borča - Zrenjanini i Zrenjanin - Novi Sad  Foto: Tanjug/video
Фото: Траса деонице Борча - Зрењанини и Зрењанин - Нови Сад  Фото: Танјуг/видео 

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић потписала је данас Меморандум о разумевању и изради планске и техничке документације за изградњу ауто-пута Београд (Борча) - Зрењанин - Нови Сад, са кинеском компанијом Чајна Шандонг Интернешнл и најавила да ће документација за тај аутопут од 113 километара бити готова ове године.

Михајловић је у Влади Србије потписала меморандум са директором компаније "China Shanding International Economic and Tehnical Coorporation Group" Џанг Ћенчао, а присуствовала је амбасадорка Кине Чен Бо.

Дужина аутопута од петље Борча до крајње тачке на обилазници око Зрењанина биће 58 километара, а од Зрењанина до Новог Сада 45 км.Процењена вредност изгадње оба аутопута је око 600 милиона евра.

"Ово је важан дан за наше министарство и владу", рекла је Михајловић и подсетила да се доста причало о градњи тог аутопута и да данас почиње реализација тог пројекта.Ове године треба да буде спремна документација, казала је министарка.

Реч је о изгадњи аутопут у облику ћириличног слова П, које ће чинити већ изграђени аутопут Београд - Нови Сад и деонице Борча - Зрењанини и Зрењанин - Нови Сад.

Михајловић је рекла да ће се радити са Министарством финансија на обезбеђивању финансијска средстава за реализацију тог пројекта, а затим и на потписивању комерцијалног уговора.

"Ово је значајан дан за све градове и места кроз која ће аутопут пролазити, Београд, Панчево, Опово, Ковачицу, Зрењанин и Нови Сад. Значајан је и за нашу земљу, јер причамо о инвестицију вредној близу 600 милона евра".

Фото: Министарка грађевинарства Зорана Михајловић Фото: Танјуг/видео 

Имамо више него добру сарадњу са Кином, нагласила је Михајловић и додала да је та сарадња како добра у односима председника две земље, Александра Вучића и Си Ђинпинга, исто тако и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и кинеских компанија.

Похвалила је кинеске компаније да увек завршавају пројекте у времену и квалитету који је догворен и изразила оцекивање да ће и тај аутопут бити исто тако урађен.Она је додала да ће Шандонг радити на изради планске и техничке документације за заједно са Институтом за путеве.

Амбасадорка Чен Бо је рекла да је област инфраструктуре једна од најважнијих у сарадњи две земље.

"Прошле године су постигнути велики резултати у овој области, кинеска компанија је изградила две деонице аутопута Милош Велики, за које је и добила признање. Ово је нови почетак и надам се да ћемо имати још бољу сарадњу у инфраструктури", навела је амбасадорка.

Она је захвалила потпредседници владе Михајловић за помоћ и подршку кинеској страни.Чанг је рекао да је то четврти пројекат који ће радити компанија Шандонг у Србији и захвалио председнику Вучићу и министарки Михајловић повренењу и подрсчи које су им указали.

Фото: Директор компаније Чајна Шандонг Интернешнл Џанг Ћенчао Фото: Танјуг/видео

Подсетио је да су прошле године у августу пуштене деонице аутопут Обреновац - Уб и Лајковац - Љиг који је градила та компанија и истакао да су имали одличну сарадњу са Министарством грађевине.

"Предали смо народу Србије аутопут високог квалитета", нагласио је он.

Додао је да та компанија ради на пројекту новог кинеског културног центра на Новом Београду, као и да су прошле године потписали концесију за пројекат изградње гараже у центру Београда који је у фази активне припреме.

Инвестиција за ова два пројекта је ведна више од 100 милиона евра, рекао је Џанг.Обећао је да ни овог пута, на градњи аутопута Београд - Зрењанин - Нови Сад неће изневерити владу и српски народ.

"Свим снагама ћемо допринети пријатељству два народа и економском развоју Србије", поручио је Џанг.Постоји предлог трасе новог аутопута у пуном профилу коју су припремили урбанисти Зрењанина.На деоници би требало изградити шест петљи: Падинска Скела, Чента, Перлез, Ечка, Зрењанин југ и Зрењанин исток.

На траси потребно је изградити два објекта и то мост изнад реке Тамис дужине око 300 метара и надвожњак код Перлеза. Потребно је израдити комплетно нову планску документацију, као и идејно решење, идејни пројекат и све остале документе које прописује закон.

 

 

 

 

 

 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести