Седми дан штрајка у крагујевачком Фиат Крајслеру

Производни радници компаније Фиат Крајслер аутомобили (ФЦА) у Крагујевцу започели су јутрос седми дан генералног штрајка на својим радним местима, поред монтажних трака за производњу модела фиат 500Л, које и даље стоје.

Због потпуне обуставе рада до сада је произведено 2.640 аутомобила мање него што је планирано, а обустављена је и производња код већине коопераната у Индустријској зони "Грошница", који матичну фабрику снабдевају деловима.

Председник Штрајкачког одбора Зоран Марковић ркао је ФоНету да радници "пружају руку послодаввцу" и да желе хитан почетак преговора о њиховим захтевима, али да "друга страна упорно ћути". Ми смо свесни озбиљности ситуације у којој се сви налазимо и наша рука је пружена послодавцу за постизање договора, али нам је нејасно због чега се руководство фабрике оглушује о наше апеле за почетак преговора, казао је Марковић.

Он је поновио да ће радници истрајати у протесту све док послодавац не испуни њихове захтеве, односно не отпочне преговоре са представницима Штрајкачког одбора. Производни радници ФЦА су у генералном штрајку од прошог уторка од када траже повећање бруто основице за обрачун зарада на 50.000 динара, другачију организацију посла ради растерећења радника који раде више операција, исплату остварених бонуса ефикасности и накнаду трошкова превоза за ангажовање ван стандардног радног времена.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести