СЕС: Минималац “скаче” на 143 динара по сату

Социјално економски савет договорио је данас повећање минималне цене рада са 130 на 143 динара по сату, која ће важити од следеће године, изјавио је Танјугу председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић.
radnici, pixabay
Фото: Pixabay

Атанацковић је прецизирао да је то одлука Савета, а да ће предлог бити упућен Влади Србије.

СЕС је прихватио предлог министра финансија Душана Вујовића, који је објаснио да постоји простор у буџету да се минималац повећа за десет одсто.

Како каже Атанацковић, од министра Вујовића су добили обећање да са друге стране неће бити нових оптерећења за привреду.

Социјално економски савет Републике Србије чине представници владе, репрезентативних синдиката и послодаваца.

Председник УГС Независност Зоран Стојиљковић је рекао Тањугу да је седница била посвећена утврђивању минималца и да је мало дуже потрајала расправа пошто су сви износили различите аргументе, али да су сви били за то се минималац повећа.

"Ми смо били за то да се минималац повећа на 154 динара, у једном тренутку је предлог био прихваћен од послодаваца - ако дође до значајнијег повећања неопорезивог дела зараде. Аргументација Вујовића је била да ''фискално неутрално повећање'' не може да издржи до тог степена повећање и да је одрживо, како смо се договорили, да оно буде за 10 одсто односно на 143 динара", рекао је он.

Стојиљковић каже да, ипак, синдикати нису задовољни толиким повећањем пошто је минимална месечна плата онда око 200 евра, с обзиром да око 350.000 који раде за минималац или сваки пет запослени.

Каже да сада следе разговори и о повећању зарада у јавном сектору.

Када је реч о повећању неопорезивог дела зарада, Стојиљковић наводи да данас није било прецизних рачуница и података за то повећање и да очигледно Министарство процењује да нема неког нарочитог простора за то, а да се остане на фискално неутралној позицији односно без значајнијих губитака за буџет, као и ни за значајније олакшице за предузетнике и ослобађање од парафискланих намета.

Рок за утврђивање минималне цене рада за нередну годину био је 15. септемабар, а ова цена ће важити од 1. јануара.

Минимална цена рада по сату је од почетка ове године повећана са 121 динар на 130 динара.

Минималну месечну зараду од 22.880 динара у Србији прима око 350.000 радника.

У претходних пет година је минималац повећан за 15 динара.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести