Следеће године стагнација, па пад цена некретнина

БЕОГРАД: Упркос пандемији, цене некретнина у Београду стално расту, али стручњаци сматрају да то не може још дуго трајати.
stanovi, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Београд се по ценама некретнина нашао на петом месту међу најскупљим градовима у Европи, док је од 527 рангираних градова света заузео високу 44. позицију.

То је објављено на сајту Нумбео, који располаже највећом глобалном базом података о ценама некретнина, животним трошковима и квалитету живота.

Потпредседник Грађевинске коморе Србије Горан Родић је за Тањуг изјавио да је скок цена некретнина био очекиван.

"Прво, због поскупљења основног репроматеријала. Друго, велико је дизање пара са средњих улога и осигурања преко некретнина јер су паре неизвесне, најављује се да ће тек да крене инфлација. Према томе, сви који располажу великим сумама, посебно фондови, купују локације, зидају објекте и улажу да осигурају вредност пара", каже Родић.

Према његовим речима, то ће сигурно трајати целе ове и добар део идуће године.

Смиривање ситуације Родић очекује у другој половини идуће и почетком 2022. године.

"Сав грађевински материјал произведен у Србији иде на тржиште Европске уније, у Румунију, Бугарску, Мађарску, за Немачку. Њима је потребно све, блокови и црепови... Код њих нису у питању нови објекти, већ одржавање старих", каже Родић.

Он додаје да се ради и код нас, тако да је недостатак репроматеријала дигао његову цену на тржишту и до 100 одсто.

Родић каже да је велики новац уливен у грађевинарство захваљујући разним фондовима и не искључује могућност да се ради о прању пара.

Професор Економског факултета Љубодраг Савић каже да новац само губи вредност ако стоји.

"У несигурним временима, а претходна година је била заиста несигурна, људи се најчешће одлучују да инвестирају у злато или некретнине. То је један од разлога зашто су људи почели да купују станове. Потражња је већа него што је понуда, тако да је цена морала да оде горе", каже за Тањуг Савић.

"Други разлог су повољни кредити за куповину станова. Трећи разлог је шпекулативни новац. Људи који су зарадили велики новац из сумњивих послова или из послова с оне стране закона, очигледно су се појавили на атрактивним локацијама, где, како би се рекло, ''перу новац''", објашњава Савић.

Према његовим речима, за такве људе ништа није скупо јер они морају негде легализовати тај новац, а то кошта.

"Вероватно је најједноставније да се купи стан", додаје Савић.

Он сматра да никада не треба заборавити психолошка очекивања, јер постоје људи који се баве куповином и продајом станова, а они у овој ситуацији мешетаре и виде добру шансу за зараду.

Савић каже да не верује да ће раст цена некретнина још дуго трајати, јер је ово, како каже, "плитко тржиште и нема много потенцијала да гура горе" и додаје да очекује пад цена некретнина, али не истом брзином као што је расла.

"Када све ово прође, многи људи ће увидети да су изгубили новац, а мислили су да су направили најбољи пазар", каже Савић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести