Словаци неће српске и румунске раднике

Становници једне словачке општине масовно су потписали петицију против досељавања српских радника, који би требало да раде у тамошњим фабрикама.
radnici.jpg
Фото: EPA (JEAN-CHRISTOPHE BOTT)

Општина Водеради на западу Словачке је, у страху да ће се доселити више од 400 радника из Србије неопходних околним великим фабрикама, предала Трнавском региону петицију с 1.062 потписа од укупно око 1.500 становника, са захтевом да спречи да се некадашњи интернат адаптира у смештај за стране раднике.

Житељи Водерада прво су пролетос демонстрирали под паролом „Не желимо овде раднике из Србије”, а сада су у кратком року прикупили потписе готово свих пунолетних житеља села када је Трнавски регион, у којем је неколико великих фабрика наднационалних компанија, запуштену зграду старог интерната изнајмио за 133.000 евра на 20 година приватнику да је адаптира у смештај за гастарбајтере.

"Менталитет људи из Србије или Румуније је другачији, а пре него што уопште добију шансу да се прилагоде овдашњим условима, највероватније ће отићи", казао је словачким медијима председник општине Павол Аугустин.

По његовим речима, било који радници да буду смештени у Водерадама, биће проблема и због тога што село нема инфраструктуру која би свладала напор додатних 400 становника – ни продавнице, ни места за паркирање, ни канализацију, а поврх свега интернат се налази на терену локалне школе и уз обданиште.

"Знамо како се странци понашају на радном месту, како имају експлозивну нарав, како решавају конфликте", казала је иницијаторка петиције заменица директорке локалног обданишта Адријана Полаковичова. Она је забринута шта ће странци радити у слободно време без контроле, јер су код њих и шестогодишњаци навикли да иду кући сами из обданишта, па ће се маме, у том случају, плашити за њих.

Село није умирило ни то што је предузеће „Центар за изнајмљивање”, које адаптира интернат, обећало да ће за раднике отворити радњу, теретану, ресторан тако да уопште не морају ни да излазе у село.

"Још нисмо ни почели, а локални становници већ предвиђају најгори сценарио", казао је Мартин Мигра из Центра за изнајмљивање. Он додаје да раднике смештају већ осам година и да је и са Румунима или Србима имао иста искуства као са Словацима.

За сада се ни не зна одакле ће бити ти радници.

Регионалне власти означиле су страх житеља Водерада како ће се одвијати суживот са српским или другим гастарбајтерима као беспредметан, пише словачки лист „ДењикН”, а на петицију ће одговорити у законском року.

Након „баука” избеглица-муслимана с Блиског истока који су Словачку и Чешку заобишли, у обе земље се ове године буди „баук” румунских, српских или украјинских гастарбајтера, сличан страховима старе Западне Европе, оличеним у „бауку” пољског инсталатера када су нове посткомунистичке чланице 2004. године улазиле у Европску унију.

У Словачкој је запослено, по речима словачког министра за рад и социјална питања Јана Рихтера, око 5.800 радника из Србије, а од тога мање од 600 има појединачне дозволе за рад од словачких бироа рада, док су остале довеле често сумњиве агенције за запошљавање.

Пракса да словачки послодавци решавају недостатак радне снаге тако да изнајме стране раднике преко агенција створила је плодно тло за разне махинације и злоупотребе и бизнис с бедом јер радницима из Србије често нису била гарантована ни основна права.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести