Словеначка пошта улази на тржиште Србије?

БЕОГРАД: Антимонополска агенција Словеније дала је "зелено светло" тамошњој државној Пошти за преузимање компаније за логистику "Интереуропа" у трансакцији која се процењује на 100 милиона евра, пише црногорски портал Банкар.ме.
1
Фото: Tanjug

Компанија Интереуропа је највећа логистичарска компанија у Словенији, а на сајту овог концерна стоји да су са својом пословном мрежом присутни са 12 повезаних друштава у девет држава, међу којима је и Србија.

Ово предузеће, према подацима доступним на сајту компаније у нашој земљи, има 130 запослених у Србији и пет пословница, у Добановцима, Сурчину, Нишу, Прешеву и Шиду.

Пошта Словеније је, иначе, постигла у априлу ове године споразум о куповини нешто више од 72 одсто удела у овој логистичкој групи.

Удео у Интереуропи заједнички су продавали државна СИД банка и НЛБ, Горењска банка, СКБ банка и Интеса Санпаоло.

Компанија има пословне јединица и логистичке терминале у Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Србији, Македонији, Црној Гори, на територији Косова и Метохије, Албанији и Украјини.

Интереуропа је и власник црногорског предузећа Зетатранс, које ће на овај начин добити новог власника - државу Словенију.

Одлуци антимонополске агенције Словеније претходили су вишемесечни преговори пословних банака као највећих повереника финансијски посрнуле Интереуропе, с заинтересованим купцима.

Осим Поште Словеније, како су пренели медији, намеру преузимања Интереуропе исказали су и британски логистичар "Џпедиатор" и турска компанија Нетлог Логистицс. Осим понуде за откуп деоница Интереуропе, заинтресовани купци морали су се обавезати и на враћање дугова словеначког логистичара.

Интереуропа запошљава 1.369 радника, а у пословном извештају компаније за прву половину ове године наводи се, пише црногорски портал, да је Интереуропа остварила 80,6 милиона евра прихода уз добит од 3,1 милион евра.

Кад су у питању дугови Интереуропе који су компанију и довели до продаје, у поменутом извештају назначени су подаци за први квартал ове године, према којима је компанија дужна 53,9 милиона евра, што, наводи се, представља смањење дуга од 3,3 милиона евра у односу на последње тромесечје 2018. године.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести