“Шнајдер електрик” представио софтвер за енергетски ефикасно управљање

У сенци нових мера против пандемије ковид-19, у новим, “паметним просторијама” “Шнајдер електрика” у Новом Саду одржана је конференција за новинаре, посвећена плановима ове компаније у вези са тренутним ангажовањем, али и будућим пројектима, који су, листом, повезани са одрживим изворима енергије и сасвим новим начинима спровођења дигитализације.
1
Фото: Dnevnik.rs

Како је рекла Ксенија Карић, директорка “Шнајдер електрика” за Србију и Црну Гору, Европа послује са само 12 посто дигиталног потенцијала, а годишње се губи 30 посто ресурса бог неефикасне производње. Истовремено, свака фабрика губи 5-20 посто продуктивности због прекида рада у условима пандемије. Зато је изузетно важно на време се укључити у промене које нам намеће ново време, дигитализација производње и општи технолошки напредак, а то се посебно односи на мала и средња предузећа, која су носиоци светске производње, а тешко су погођена пандемијом. Да је “Шнајдер” на добром путу, каже Карић, показује и чињеница да је Светски економски форум истакао девет најпаметњих светских фабрика, означивши их “светионицима” који осветљавају бладодати четврте индустијске револуције, од чега је чак пет “Шнајдерових” паметних фабрика: три су означене као “паметне, а две “у развоју”.

Споменула сам да смо прошле године имали пар пројеката, испоручивали смо опрему за ковид болнице, али то још није имплементирано, због брзине којом су те болнице морале да се трансформишу и изграде. Опрему смо испоручили и Клиничком центру Војводине и ту радимо на имплементацији, а озбиљно смо загазили у имплементацију наших решења у Институтима у Сремској Каменици, где ће се с једног места управљати целом болницом. Шнајдер електрик стратешки је усмерен на одрживост, пре свега применом зеленог модела пословања, одржавањем енергетске ефикасности, смањењем емисије штетних гасова, провећањем производње електричне енергије из обновљивих извора.

- Кад је у питању енергетска ефикасност, производимо софтвере који управљају соларним панелима који производе топлотну енергију, уграђеним на фасадама и крововима зграда. Општи циљ је стварање комплетног екосистема којим ће се управљати, тако да се максимално користи чиста енергија и смањују штетни гасови – рекао је Драгољуб Дамљановић, директор Развојног центра “Шнајдер електрика” у Новом Саду. – Све се више прелази на електрична возила, што ће допринети на смањењу штетних гасова. С друге стране, ветрогенератори и соларни панели производе вишак енергије који не може да се складишти. Зато потрошачи електричних возила добијају СМС с поруком да у то и то време могу да напуне аутомобиле за мале паре или бесплатно, како би се та енергија искористила. То су начини на које ћемо у блиској будућности сви пословати.

Говорећи о утицају пандемије на рад и развој ове компаније Дамљановић је истакао да су у Европи и свету обезбеђени огромни фондови, како би се рестартовала економија погођена пандемијом.


Мала предузећа могу брже у трансформацију

Коронавирус је у великој мери утицао на процес дигитализације, а мала предузећа тешко могу да удђу у трку због пандемије.

- Мала предузећа у свакој привреди креирају око 80 посто радних места. Већина малих предузећа препознала је предност у брзини у дигиталној трансформацији - каже Ксенија Карић. - Они лакше и брже могу да се укључе, нарочито ако и друге велике компаније, попут “Шнајдера”, буду бирале партнере управо по овом критеријуму.


Ми планирамо до 2025. године постанемо карбон-неутрал, односно да прстанемо да користимо фосилна горива, а до 2030. да престанемо да емитујемо угљен-диоксид, а до 2050. обезбедимо нет-зеро супплy ћаин. Проглашени смо прошле године за фирму која је најодрживија на свету и можемо да помогнемо да се та визија и оствари. Потписали смо Париски споразум, ако не урадимо то како треба, нећемо имати шта да оставимо деци – поручио је Дамљановић.

И. Радоичић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести