Снижење роминга у региону од 1. јула

БЕОГРАД: Цене роминга у региону, за Србију, Црну Гору, БиХ и Македонију, биће поново снижене од 1. јула, изјавио је данас Тањугу директор Регулаторна агенција за електронске комуникације (РАТЕЛ) Владица Тинтор. 
Roming cene/pixabay
Фото: pixabay.com

Тинтор је на четвртом скупу оператера телекомуникационих сервиса "CEE CEE SUMMER", који је данас отворен у организацији компаније САТ-ТРАКТ, подсетио да је пре око три године потписан споразум између те четири земље о примени посебних цена за роминг.

Он је казао да је Србија захваљујући том споразуму повећала саобраћај, то јест више се користио мобилни телефон у ромингу у остале три земље.

"Интересантно је да је порасла и употреба преноса података за ове две године за 200 одсто, што је изузетан резултат. Још једно снижавање роминга ћемо имати од 1. јуна. За наредна снижења ће морати ове четири земље да се усагласе", рекао је Тинтор.

Како каже, снижавање прати оно што је предвиђено споразумом.

Споразум измеду Србије, БиХ, Црне Горе и Македоније се спроводи од јула 2015. Утврђене су максималне цене коју оператери могу да наплаћују у регионалном ромингу.

Цена одлазног минута у ромингу у региону је тренутно највише 24 цента, а долазног седам

Од почетка јула цене ће бити снижене на 19 центи за одлазне позиве, а пет центи на долазне. На те цене се додаје и ПДВ од 20 одсто.

Када је и питању коришћењу интернета у региону максималне цене су тренутно уједначене на 45 центи за мегабајт, а од јула ће бити упола ниже односно 20 центи по мегабајту плус ПДВ.

"Што се тиче инфрастктуре, до сада су опретери независно развијали мобилне и фиксне мреже. Са развојем сервиса који захтевају велики квалитет и велику пропусну моћ, долази до конвергенције тих мрежа и сви оператери морају да развијају и жичне и бежичне мреже", навео је Тинтор.

Он је додао да је у мобилном сегменту најактуелнија четврта генерација мобилне телефонија која је присутна већ годину и по дана у Србији.

Према његови речима, што се тиче фиксне инфрастуктуре оператери су почели да развијају оптичку инфрастрктуру до крајњег корисника како би имали квалитетан сервис.

"Што се тиче вирутелних мобилних оператора, крајем прошле године смо регистровали два виртуелна мобилна оператора у Србији, један је британски Мундио мобиле и домаћа фирма Глобалтел. Они су релативно скоро почели са радом и ми очекујемо да ће то додатно повећати конкурентност на већ доста конкурентном тржишту мобилних телефона", рекао је он и додао да ће они пружати услуге као традиционални оператори.

Директор велепродаје у Телекому Србија Милутин Николић је рекао да је Телеком као највећи оператор у Србији повезан са 50 или 60 највећих светских и европских опеератора.

Говорећи о ромингу, Николић је истакао да Телеком Србија већ има компаније у свом власништву у БиХ и Црној Гори, па својим корисницима може да понуди јако повољне тарифе, које се у великој мери и користе, "тако да се наши грађани у БиХ и Црној Гори осећају као код куће".
 

Цене Телеком Србије су у ромингу за четири земље у региону већ доста ниже од оних које су прописане предвиђеним снижењем

"Нудимо и велику количину минута, података за пренос и СМС-ова за одређени фиксни износ на одређени број дана. Када наши људи оду у БиХ и Црну Гору, могу скоро неограничено да користе наше услуге у том периоду за одређени износ", казао је Николић.

Он је навео да нуде и услуге, на пример, позива из Србије за Грчку за пет динара по минуту, али да то није роминг и додао да за сваку земљу могу да се купе роминг пакети.

Представник САТ-ТРАКТ-а Мирослав Ивковић је рекао да CEE CEE SUMMER представља сјајну прилику да се на једном месту окупи специфична група људи која се бави телекомуникационим бизнисом. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести