Соса: Србија на много чвршћим темељима него пре три године

БЕОГРАД: Србија је очигледно на много чвршћим темељима него пре три године, а сада је веома важно осигурати консолидацију и очување тешко остварених резултата, као и спровести додатне реформске напоре да би се трансформисала у модерну економију, сматра шеф мисије Међународног монетарног фонда у Србији Себастијан Соса.
mmf sebastijan sosa, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Соса је, уочи 25. Копаоник бизнис форума, рекао за Тањуг да су резултати недавно завршеног трогодишњег економског програма Србије, који је подржао ММФ, надмашили сва очекивања и да су достигнућа импресивна, узимајући у обзир тешку ситуацију у којој се Србија налазила почетком 2015. године.

"За мање од три године, макроекономска слика се драстично изменила. Велики буџетски дефицит претворен је у суфицит, који је премашио један одсто БДП-а у 2017. години, а јавни дуг сада бележи стабилан тренд пада", наводи Соса.

Соса оцењује да је значајно и то што фискално прилагођавање није наштетило привредном расту, већ је, каже, управо супротно, помогло повећању поверења, приватних инвестиција, запослености и привредног раста.

"Осим тога, побољшала се и отпорност финансијског система, а проблематични зајмови су драстично смањени", истиче Соса.

Каже да су власти у Србији наставиле са спровођењем свеобухватног и амбициозног програма структурних реформи, међу којима су, наводи, реформе јавне управе, предузећа у државном власништву, финансијског сектора и пословне климе, али су на том пољу, оцењује, "остварени мешовити резултати". 

"У неким од ових области дошло је до напретка, а у другима је било кашњења, због чега је економија и даље преоптерећена великим и неефикасним јавним сектором", истиче Соса. 

Међу приоритетним областима којима би Србија требало да се позабави у наредном периоду су, поручује, реструктурирање државних предузећа, како ради повећања њихове ефикасности тако и смањења буџетских трошкова.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести