Спотицање о паметна бројила

ЕПС је демантовао оцену Савета за борбу против корупције, по којој је условима тендера за набавку бројила домаћим предузећима онемогућено да буду понуђачи.„ЕПС стоји иза става да домаћи

 произвођачи бројила могу учествовати на тендеру за набавку ИТ и мерне инфраструктуре, уређаја и интеграција, а који само делом укључује и набавку паметних електричних бројила”, наведено је у саопштењу ЕПС-а.

По оцени ЕПС-а, то потврђује чињеница да су се на тендер пријавиле четири групације понуђача, а од тога у три групације учествују домаћи произвођачи. ЕПС сматра да домаћи произвођачи бројила могу задовољити техничке услове за испоруку паметних електричних бројила који су део тендерске документације.

Додаје се и да, по правилима ЕБРД-а, није дозвољена територијална дискриминација, што подразумева да ЕПС није био у могућности да забрани страним компанијама да учествују на овом тендеру. Да подсетимо, пројекат „ЕПС метеринг”, чији је део поменута набавка, финансира се из кредита Европске банке за обнову и развој – ЕБРД и Европске инвестиционе банке – ЕИБ.Главни услов за одобравање зајма је и поштовање одредби ЕБРД-а које се односе на прописивање општих услова и правила приликом припреме тендерске документације.

ЕПС је успео да, и поред врло стриктних правила ЕБРД-а, умањи опште евалуационе критеријуме нпр. за годишњи промет, где банка прописује да понуђач мора имати најмање 2,5 пута већи промет од процењене вредности посла, што би у овом случају значило 145 милиона евра, ЕБРД је прихватио ЕПС-ов предлог да то буде 75 милиона евра да би се омогућило учешће што више понуђача.

Д. Мл.

Михајловић: Обавестити МУП

Извештај о неправилностима на тендеру ЕПС-а за набавку бројила требало би доставити Министарству унутрашњих послова, сматра министарка Зорана Михајловић.Михајловић је новинарима рекла да је одмах након добијања МУП-у проследила извештај Савета о неправилностима о ремонту вагона за Железнице Србије и изразила очекивање да ће исто урадити и надлежно министарство енергетике за извештај о тендеру за бројила. „Очекујем да извештај Савета дође у Министарство унутрашњих послова, као што је то био случај са извештајем о ремонту вагона”, рекла је она.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести