Србија ће дефинитивно имати најмањи пад БДП у Европи од 1%

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да сада већ може да каже да ће Србија ову годину завршити са најмањим падом БДП-а у Европи од један одсто, као и да ће тај пад можда бити и мањи.
brnabic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Брнабић је, на онлајн конференцији у организацији Амерчцке привредне коморе у Србији (AmCham) поводом представљања резултата годишњег истраживања ,рекла да је држава настојала у томе да се ситуација услед пандемије држи под контролом и да не дође, пре свега, до великог пада запослености, али и да се сачува здравствени систем.

"Данас са великом сигурношћу могу да кажем да ће Србија ову годину завршити са најбољим реузултатима у Европи и са најмањим падом, од минус један одсто БДП можда и нешто мање, али и да ћемо захваљујцухи свим мерама моћи то да надокнадимо 2021. и да идемо 2022. у брзи раст", рекла је премијерка.

Навела је да се борба са корона вирусом и последицама које оставља наставља и да ће тако бити и у првој половини наредне године.

"Очекујемо да ће и у првој половини 2021. бити наставка борбе и са вирусом и последицама и за економију и за привреду", рекла је Брнабић.

Захвалила је представницима AmChamа, односно компанијама што су задржали запослене и својим активностима помогли привреди у Србији и здравственом систему, али и другим институцијама.

Такође, указала је да се велики део онога што је показало њихово истраживање поклапа са зацртаним приоритетима владе.

Брнабић је истакла да је веома важно и корисно то што се радило у претходном периоду на унапређењу електронске управе.

То нас је спасило ове године, нагласила је она додајући да ће сада бити већи фокус на владавини права и заштити животне средине.

То су два главна приоритета, поручила је она.

Председник АмЦхам-а Зоран Петровић истакао је да је проблем вируса корона и глобални и локални, као и да представља велики проблем за здравствени систем и државу, али и на све привреднике који су све време радили тако што им је на првом месту било да заштите здравље запослених.

Како каже, привредници су положили тежак испит, али брзо су организовали посао тако да чувају здравље људи и реаговали на промене.

"Доста смо уложили на електронске канале комуникације, реорганизовали смо бизнисе тако да наставимо са радом уз приоритет очувања здравља", казао је Петровић и додао да је и држава Србија умногоме помогла да резултати не буду тако лоши какви су могли бити.

Истиче да се Србија по помоћи која је дата привреди и БДП-у истиче у Европи и додаје да је ниво подршке нешто изнад 10 одсто БДП.

Наводећи да је пандемија далеко од краја, Петровић је казао да ће се ефекти на већину чланица АмЦхам-а и следеће године бити највећа препрека у пословању.

"Видели смо да је могућ и брз прелазак на онлајн комуникацију државних органа са привредом у неким случајевима, али неопходно је фокусирати се на овакав прелазак код свих административних органа", навео је Петровић.

Наводи да ће привреда имати тежак задатак и у наредним месецима, али истиче да постоје шансе да заједничким радом са државом надокнаде све изгубљено до краја 2021. и да БДП буде и бољи.

"Фундаменталне реформе не смемо да занемаримо, а то је реформа правосуђа, владавина права, што је и иначе високо на агенди Владе Србије", казао је Петровић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести