Србија до краја 2019.добија стратегију о вештачкој интелигенцији

СЈАМЕН: Србија до краја 2019.године придрузити малом броју земаља у свету које имају званичну стратегију о вештачкој интелигенцији, најавио је саветник председнице Владе Србије за ИТ и предузетништво Ненад Пауновић и додао да Србија много улаже у развој вештачке интелигенције (АИ) као једне од најважнијих алатки за раст извоза у ИТ индустрији.
1
Фото: Tanjug

Пауновић је на панелу посвећеном вештачкој интелигенцији, уочи отварања Међународног кинеског сајма инвестиција и трговине ЦИФИТ 2019 у Сјамену, рекао да наша земља има дугу и јаку традицију технологија која датира из 60-их и 70-их година прошлог века када су, како је рекао, амерички научници долазили у Србију да уче о роботици.

''''Са унапређенњем интернета и дигиталном економијом наш ИКТ сектор је искористио те могуцнхоности и постали смо земља извозница ИТ програма са годишњом стопом раста изнад 30 одсто'''', рекао је Пауновић и додао да Влада Србије много улаже у развој ИТ технологија.

Указао је на пример компаније ''''3латерал'''' која, како је навео, користи вештачку интелигенцију за креирање дигиталне реплике људи у видео игрицама и филмовима не само када је реч о покретима већ И невероватно прецизним експресијама на лицу.

Такође, навео је и пример Института Биосенс, који је у власништву државе, који користећи вештачку интелигенцију прави фотографије земљишта које помажу пољопривредницима да на најбољи могући начин искористе своје обрадиве површине.

''''Значај тог пројекта је препознала и ЕУ Ии биће један од 10 изузетних европских центара, а једини за дигиталну пољопривреду'''', рекао је Пауновић и додао да су у Србији и представништва великих компанија као што су Мицрософт,Цонтинентал,НЦР, Нутаниџ које запошљавају АИ И ИТ инжењере из Србије чије се технологије примењују широм света.

Пауновић је подсетио и да је дигитализациј кључни приоритет Владе Србије и премијерке Ане Брнабић и да су у том смислу постигнути значајни резултати у области образовања, побољшању пословног окружења И директној подршци дигиталним компанијама и пројектима о вештачкој интелигенцији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести