Србији недостају домаћи улагачи

Србија је лане имала рекордне директне стране гринфилд инвестиције од 5,8 милијарди долара. Реч је о 107 пројекта, што је 38 више него у 2014. години.
1

Подаци британског листа „Фајненшел тајмс” наводе да је Србија лане привукла више гринфилд инвестиција него било која друга земља у свету у односу на свој бруто домаћи производ, као и да обим страних инвестиција континуирано расте од 2015. године, посебно у производном сектору.

Страни инвеститори највише улажу у прерађивачку индустрију – 924,8 милиона евра, саобраћај и складиштење – 660,1 милиона, следе финансијске делатности, грађевинарство и рударство.

Аутомобилске компоненте, храна и дуван, текстил и некретнине су водећи сектори у привлачењеу СДИ-ја и у њима је заједно завршило 54 одсто укупних инвестиционих пројеката у прошлој години. У првој половини ове године прилив страних директних инвестиција је 30 одсто већи него у истом периоду лане и достигао је 1,93 милијарду евра. Часопис „Макроекономске анализе и трендови” (МАТ) износи податке да су стране директне инвестиције у првој половини године чак веће од домаћих, државних и приватних заједно.

По оцени економисте Стојана Стаменковића, управо тај податак указује на то да домаћих инвестиција нема, што, како каже, није добро.

– То значи да су домаће инвестиције недовољне – оценио је Стаменковић. – Идеалан однос би био да стране директне инвестиције чине трећину укупних инвестиција, а да остатак долази из домаће штедње. Уз то, поставља се и питање структура тих страних директних инвестиција с обзиром на то да имамо пад индустријске производње с једне стране, а с друге, велики удео грађевинарства у бруто додатој вредности. Питање је у шта се улаже, који је квалитет тих инвестиција.

С његовом оценом о недовољном улагању домаће привреде слаже се и економиста Иван Николић, објашњавајући да стране директне инвестиције улазе у сектор с нижом додатом вредношћу и да то не решева проблем с привредним растом.

Србија је лане имала рекордне директне стране гринфилд инвестиције од 5,8 милијарди долара

По мишљењу економисте Љубодрага Савића, долазк страних директних инвестиција није за потцењивање, али не треба се ослањати само на њих и веровати да ће оне, какве су сада, довести до већег привредног раста.

Министар финансија Синиша Мали одговара да и домаће инвестиције расту као и стране.

– Ми смо због тешке економске ситуације пре 2014. били мало затворенији, нисмо били атрактивни за директне стране инвестиције, а оне привлаче више медијске пажње – објаснио је министар Мали. – Ту су и домаће инвестиције и држава подстиче њихов раст на два начина: то је добра пореска политика и даље смањење оптерећења на зараде.


Највише из Француске

По подацима НБС-а, највише страних директних инвестиција лане је дошло из Француске – 710,7 милиона евра, Хонгконга – 434,6 милиона, Холандије – 317,5 милиона, Немачке – 263,7 милиона и Русије – 237,3 милиона евра. Лане су, такође, започете и по вредности најзначајније инвестиције – „Ванси”, „Зиђинг мајнинг”, немачка компанија за производњу ауто-делова „ЗФ Фриедрићсхафен” у Панчеву и кинеска за производњу пнеуматика „Линглонг Интернатионал Еуропе” у Зрењанину.


Подсетио је на то да је лане смањено оптерећење на зараде, као и да ће се то наставити и наредне године. Пре само две године оптерећење на зараде било је 63 одсто, а сада је 62, а уколико се потврди договор с ММФ-ом, наредне године биће 61 одсто.

– Полако смањујемо оптерећење на зараде. С повољним кредитима и окружењем подстиче се и приватни сектор да инвестира – истакао је Мали.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести