Стечај у „Житопродукту“

Судија Привредног суда у Зрењанину Радомир Радојчић донео је решење о отварању стечајног поступка над стечајним дужником предузећем „Житопродукт“ АД. Захтев за отварање

стечаја поднела је банка Интеза. Представници Интезе на припремном рочишту остали су код својих захтева, а на рочишту су били присутни и садашњи заступник државног капитала у „Житопродукту“ Војислав Турински, као и представник Дирекције за управљање привремено одузетом имовином. Занимљиво је да се појавио и  власник „Житопродукта“ Ђорђе Божић коме је привремено одузето право да управља имовином. Стечај ће водити Агенција за лиценцирање стечајних управника, односно Центар за стечај.

Рачун „Житопродукта“ у блокади је више од три године, а дугови у овом тренутку износе 1,215 милијарду динара, али то је само крај приче која траје деценију. Историја пропадања „Житопродукта” траје безмало две деценије. Предузеће је већ било у великим проблемима када је 2006. године власник 72,8 одсто капитала постао контроверзни београдски бизнисмен Ђорђе Божић. Управљао је „Житопродуктом” до 2010, када му је судски привремено одузето право управљања због сумњи у малверзације у другим приватизацијама. Управљање тада преузима држава. Судски спор с Божићем још није окончан.

„Житопродукт” АД располаже складишним капацитетима, силосима и сушаром, а део покретне имовине већ је распродат по приватним тужбама поверилаца.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести