Сточари: Хитне мере за откуп свиња или протести

Пољопривредни произвођачи су данас поново затражили од надлежних да што пре предузму хитне мере за решавање проблема у откупу свиња

и најавили за 9. март протест упозорења у Богатићу.

Они су упозорили да ће уколико не буде омогућен откуп одређеног броја свиња преко Робних резерви и спроведени остали механизми за заштиту домаће производње, бити принуђени да организују блокаде.

Унија пољопривредника Мачве тврди да ресорно министарство није испоштовало договор који је постигнут пре више од двадесет дана, а то је да се направи списак са бројем товљеника које ће Резерве откупити.

Представник Организационог одбора пољопривредника Златан Ђурић рекао је Танјугу да су одгајивачи свиња саставили спискове са готово 50.000 товљеника за откуп, али да надлежни нису ништа предузели.

Он је приметио да су тако демантоване тврдње кланичара да нема довољно свиња ни за домаће тржиште, а камоли за извоз. 

"Тражили смо и забрану увоза, ограничење маржи, и измену правилника о коришћењу и промету меса", истакао је Ђурић.

Према његовим речима, одгајивачи свиња ће у понедељак у Богатићу организовати протест упозорења и дати рок од 48 сати да влада, Министарство пољопривреде и надлежни предузму хитне мере.

"У супротном, бићемо принуђени на грађанску непослушност, блокаду саобраћајница, аутопутева, мостова", тврди Ђурић.

Захтеве пољопривредника Мачве подржали су и пољопривредници из Војводине, а како је Танјугу изјавио председавајући Управног одбора Асоцијације пољопривредника Мирослав Киш, са истим проблемима се суочавају и одгајивачи свиња из Срема.

И Киш наводи да је на састанку у Министарству пољопривреде раније договорено да ће се у сарадњи са Министарством трговине наћи решење и да ће преко Резерви бити откупљене свиње како би се растеретила понуда, али је додао је, "од тога остало само обећање".

"Држава мора да има мере да штити домаће пољопривредне произвођаче, иако је слободна трговина, постоје механизми који се могу активирати", истакао је Киш.

Он је навео да се и произвођачи млека налазе у сличној ситуацији јер немају коме да продају то што су произвели, због увоза огромне количине млека у праху и сирева.

До повећане понуде и проблема на тржишту товљеника у Србији дошло је због повећаног увоза свиња и свињског меса по ценама нижим него на домаћем тржишту, и тога што није дошло до планираног извоза у Русију због осцилација рубље.  

По подацима Привредне коморе Србије, увоз товљеника из Европе је 2014. више него дуплиран у односу на годину пре.

По подацима ПКС, у Србију је лане увезено око 18.000 тона свињског меса и 330.000 грла свиња, што је 33.000 тона "живе ваге", односно 15.000 до 16.000 тона меса.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести