Судови различито о истим банкарским провизијама

Клијенти банка који отплаћују кредите у које су им урачунате провизије а баш су  се спремали да туже банке и траже да им се трошкови везани за овај трошак врате лепо сада не знају шта да раде. Суд у Сомбору је  по питању незаконотости наплате провизије стао на стану клијента као  и Апелациони суд у Београду. Судови у Јагодини и   Нишу досудили су у корист банке. Целу акцију везани за незаконите провизије покренуло је Удружење за заштиту потрошача “Ефектива” .О најновијем нишком случају кажу
1
Фото: Tanjug

Председник”Ефективе” Дејан Гавриловић  каже да постоји основана сумњамо да се  ради о неким сумњивим работама  око  пресуде  Приврендног  суд у Нишу у корист банке а не клијента. Ускор ћемо сазвати конференцију за медије о тачно докумнетовати и доказати то што тврдимо- рекао је Гавриловић.

Дилему о првизији могао би са правног становишта да реши  Врховни Касациони суд .Они су већ објавили да ће се изјаснити у конкретном случају .Како смо јуче сазнали ту за сада нема ништа ново.Њихова одлука била би обавезујућа за све будуће случајеве.

Клијент који је изгубио спор треба да плати судске трошкове од 13.500 и неће му бити враћена провозија од 0,4 одсто

Судови који су однели одлуке у корист клијената а против банака и наплате провозије  позовали су се на закон о облигационим однисма Он  прописује да је камата једини трошак који се код кредита може наплатити.Нишки суд је пак позивајући се на члан 1065  истог закона  навео у образложењу пресуде да је странка која је тужила погрешно закључила, односно да није забрањено оно што није изричито дозвољена .Поред тога позвали су се и на члан 43 Закона о банкама који помиње јединствен начин обрачуна и обједињавања трошкова камата  и накнада небанкарских услуга а по основу кредитних и депозитних обавеза.


Банке бришу провизије

Да су провизије ових дана баш непопуларне код клијената приметил су и банкари. Тако банка Интеза  нуди клијентима стамбене кредите без овог трошка и то јасно наглашава у позиву. Нова љубљанска банка нуди готовински и рефинансирајући кредит.Они будуће кориснике обавештавају да им је камата једини трошак. Клијенти су ослобођени банкарских провозија и накнада за обраду кредита.


Клијент који је пред судом у Нишу изгубио спор неће добити 0,4 одсто од вредности суме кредита колико му је била порвозија.Поред тога дужан је да банци исплати и судске трошкове који у овом конретном случају износе 13.500 динара.

Поред судова , клијената  и Удружења “Ефектива”поводом провозије су се ових дана огласили  и Народна банка Србије односно Удружење банака Србије. Тако је гувернерка Јоргованка Табаковић рекла да банке имају право да наплате грађанима трошкове обраде кредита,али да они морају у уговору да јасно наведу тај трошак. Секретра УБС Верољуб Дугалић објаснио је да се провизије и накнаде за обраду кредита наплаћују у складу са домаћом регулативом  и директивама Европске уније  односнои са праксом која се примењује у нашем региону а и целој Европи.

Наставак саге о провизијама следи .Било би јако добро када би се судска пракса уједначила па да и банке и клијенит знају на чему су.

Д.Вујошевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести