Сваки четврти нови аутомобил купљен на лизинг

Сваки четврти нов аутомобил у Србији прошле године купљен је на лизинг, а вредност тих уговора порасла је за 39 милиона евра у односу на 2015, што стручњаци објашњавају растом

привредне активности у земљи.У 2016. укупна вредност новозакључених лизинг уговора износила је 337 милиона евра и порасла је у секторима комерцијалних, теретних и осталих возила (27 милиона евра), путничких возила (12 милиона евра), као и машина и опреме (6 милиона евра), показао је годишњи извештај Асоцијације лизинг компанија Србије (АЛЦС).

Највећа укупна вредност нових уговора остварена је у сектору комерцијалних и теретних возила (133 милиона евра), у сектору путничких возила (130 милиона), као и у сектору машина и опреме (67 милиона евра).Прошле године највише возила на лизинг купиле су компаније које се баве саобраћајем и информисањем (100 милиона евра), трговином на велико и мало (45 милиона евра), грађевинарством (26 милиона евра), као и оне које су у прерађивачкој индустрији и рударству (43 милиона евра).

У саопштењу АЛЦС-а генерална секретарка те асоцијације Теодора Миленковић истакла је да су мала и средња предузећа препознала лизинг као адекватан начин финансирања за оснивање или развијање пословања.Она је оценила да ће се тренд јачања лизинга наставити и у овој години.

Очекује нас реализација бројних, дугорочних инвестиција најављених у претходној години. Такође, Београд ће бити домаћин Међународног сајма аутомобила, а лизинг компаније увек омогуће конкурентне понуде када је финансирање аутомобила у питању”, закључила је Миленковић.

(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести